JOHN CONDON - FEITEN

Op 24 oktober 1913 bood Condon zich in zijn geboortestad aan voor vrijwillige dienst bij de Britse legerreserve.  Hij zei dat hij 18 jaar was en een beroep had.  De militaire arts vond hem geschikt.
Op dezelfde dag ondertekende John Condon een contract voor zes jaar.  Hij behoorde nu tot het Royal Irish Regiment, meer bepaald tot het 3de Bataljon, het bataljon Special Reserve.

Daarna volgden voor rekruut Condon vier maanden basisopleiding in Clonmel.  In februari 1914 was hij weer thuis, maar hij moest ter beschikking blijven.

In april 1914 werd hij opgeroepen voor een maand schietopleiding.  Hij droeg het Britse kaki uniform, o.a. een jas met koperen knopen en een harde pet met een duidelijk kenteken.

Op 4 augustus 1914 werd het 3de Bataljon in Clonmel gemobiliseerd.  Enige dagen later trok het naar Dublin.  Daar kreeg Condon einde november zijn enige straf : vier dagen kwartierarrest.
Het 1ste bataljon bevond zich in Indië.  Het 2de Bataljon was half augustus vanuit Zuid-Engeland naar Frankrijk en het front vertrokken.

In december 1914 werd private Condon vanuit Dublin naar het 2de Bataljon gestuurd.  Op 16 december kwam hij in Frans-Vlaanderen aan, op een veilige afstand achter het front.

In maart 1915 moest zijn bataljon naar de Britse 4de Divisie, om daarin een ander Iers bataljon te vervangen.  Zo kwam hij in Le Bizet, aan de Frans-Belgische grens aan de Leie, dichter bij het front.

Na de eerste Duitse gasaanval, op 22 april 1915, werd die divisie naar de bedreigde sector gestuurd.  Ze werd ten noordoosten van Ieper opgesteld.

Het 2de Bataljon R. Ir. Rgt. stond van 30 april tot en met 9 mei in de loopgraven op Hill Top Ridge.  In de divisie was een beurtrol : vier dagen wacht in de loopgraven, daarna vier dagen beperkte rust bij Poperinge.
In de morgen van maandag 24 mei kwam de zwaarste Duitse gasaanval.  Bij Mouse Trap Farm en Bellewaarde vielen vier Duitse divisies aan.

Het bataljon van Condon was ten noordwesten van Mouse Trap Farm opgesteld.  De Duitse aanvallers konden enige Britse loopgraven veroveren.  Zijn bataljon werd op de rechterflank bedreigd.  Sommige onervaren mannen trokken terug.

De divisie moest wijken.  In de avond en in de nacht werd ze teruggetrokken, tot ten westen van het Wieltje.  Het bataljon R. Ir. Rgt. verloor bijna 400 man, de helft van zijn getalsterkte.

Op 25 mei 1915 vielen de gevechten aldaar stil.  Maar toen was John Condon er niet meer bij ...

In 1923 werd vlakbij Railway Wood, naast de spoorweg Ieper-Zonnebeke, een stoffelijk overschot ontgraven als 'Unknown British Soldier' met nog enkele identificatiestukken waaronder een 'Piece of Boot'.
Aan de hand van dat stuk bottine veronderstelde men dat het de stoffelijke resten waren van "Pte J. Condon  6322  Royal Irish Regiment".  Die resten werden dan ook zo begraven op Poelkapelle British Cemetery.
Op de grafsteen staat als leeftijd : Age 14.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

John Condon : aantekeningen

Britse leger

Het Britse leger bestond uit een beperkt aantal beroepsmilitairen.  Maar er was een grote reserve : het kon vlug aangevuld worden door in hulpkorpsen opgeleide en geoefende vrijwilligers.

 

divisie

Een divisie is een geheel van verschillende eenheden, bijvoorbeeld van infanterie en artillerie (geschut) ...  Ze wordt bevolen door een generaal.  Een Britse divisie telde ongeveer 18 000 man.
Een divisie bevat twee of drie brigades (o.l.v. een brigadegeneraal).

Een brigade is verder onderverdeeld in twee of drie regimenten (o.l.v. een kolonel).

Een regiment is opgesplitst in bataljons.

Een bataljon telde ongeveer duizend man : officieren, onderofficieren, korporaals en soldaten.

 

bataljon

Een bataljon telde ongeveer duizend man : officieren, onderofficieren, korporaals en soldaten.

 

Royal Irish Regiment

Het Royal Irish Regiment was in 1684 door de Engelse koning Jacobus II in Ierland opgericht.
Het nam aan verschillende veldtochten deel.
Een Iers regiment bestond in vredestijd uit vier of vijf bataljons.

 

  Special Reserve

De Special Reserve was een hulpkorps om de twee uitgestuurde bataljons aan te vullen, bijvoorbeeld na geleden verliezen.

 

rekruut

Een rekruut is een nieuw soldaat.
Ze noemen hem een groentje, een bleu of een schacht.

 

private

Een private (uitspraak [praivit]) is een soldaat bij de infanterie (het voetvolk), de laagste in rang en soms bestempeld als een gewone soldaat.

 

lichamelijk geschikt

Condon was lichamelijk geschikt : gestalte 1,60 m en borstomtrek 87,5 cm, gewicht 53,5 kg.

 

Ter beschikking

Ter beschikking : volgens het contract kon Condon opgeroepen worden voor voortgezette opleiding, voor oefeningen en kampperiodes.

 

De basisopleiding

De basisopleiding bestaat uit lessen : over de indeling van de eenheden en de rangen erin, over het tuchtrgelement en de dienstreglementen, over het geweer en de bajonet ...
Er zijn veel driloefeningen (om te leren direct en in groep een bevel uit te voeren) : in de houding in het gelid staan, in de pas lopen, groeten, geweer laden en ontladen ...
Ook zijn er driloefeningen op het terrein : rennen en dekking zoeken, rennen en schietstelling innemen, vorderen in het verband ...

 

De schietopleiding

De schietopleiding is om met het geweer nauwkeurig en snel te leren schieten vanuit verschillende houdingen.

 

Het kenteken

Het kenteken op de pet was bij het Royal Irish Regiment een Ierse harp, daarboven een Britse kroon.
Dit kenteken staat ook op de grafstenen van de doden uit dit Regiment.

 

4 augustus 1914

Op 4 augustus 1914 vielen Duitse troepen België binnen, daarop verklaarde het Verenigd Koninkrijk (van Groot-Brittannië en Ierland) de oorlog aan het Duitse Rijk.

 

Gemobiliseerd

Gemobiliseerd : in de kazerne verzameld en klaargemaakt voor de eerste opdrachten.

 

kwartierarrest

Bij kwartierarrest mag de gestrafte soldaat het kwartier (d.w.z. de kazerne) niet verlaten.
Bij een inspectie was het uniform van Condon niet net, ook had hij de kamer verlaten waar hij toezicht moest houden.

 

2de Bataljon

Het 2de Bataljon vocht eerst bij Bergen ('Mons') (B.), in september aan de Marne en de Aisne (Fr.), in oktober in Frans-Vlaanderen.
Op 24 oktober kon het naar Saint-Omer (Fr.), voor dienst achter het front.  Zo kon het even bekomen, terwijl het aangevuld werd.

 

De eerste Duitse gasaanval

De eerste Duitse gasaanval was met wolken chloorgas, uit stalen flessen en door de wind meegedreven.
Dit stikgas veroorzaakte veel verliezen, o.a. bij de Franse troepen (Bretoenen, Noord-Afrikanen, ...) bij Steenstrate en Langemark.

 

Clonmel

Clonmel is een stad in het Ierse graafschap Waterford.
Hier was het depot van he
t Royal Irish Regiment en de kazerne van het 3de bataljon.

 

Dublin

Dublin was (en is) de belangrijkste Ierse stad.
Daar brak in 1916 de Paasopstand uit, tegen de Britse overheid in Londen.

 

Hill Top Ridge

Hill Top Ridge : heuvelrug met top, op ruim 1 km ten noorden van Sint-Jan (nu deelgemeente van Ieper).  Deze heuvelrug ligt ten noorden van en evenwijdig met de huidige Noorderring tussen Flanders Language Valley en de A19.

 

Mouse Trap Farm

Mouse Trap Farm : een grote boerderij met een dubbele, laat-middeleeuwse wal op de uitloper van Mouse Trap Ridge ten noorden van het begin van de huidige Noorderring.
De Britten noemden de boerderij oorspronkelijk Shell Trap Farm ('Boerderij die granaten aantrekt'), later veranderden ze de naam in 'Muizenvalhoeve'.

 

Bellewaarde

Bellewaarde was een kasteeldomein in Zillebeke, aan de weg Ieper-Menen.
Waar nu het pretpark Bellewaerde is, werden in juli 1915 de eerste vlammenwerpers gebruikt.

 

Het Wieltje

Het Wieltje is een gehucht van Ieper, aan de Brugseweg tussen Sint-Jan en Sint-Juliaan (gehucht en parochie in Langemark).
Op het Wieltje staat een hoog gedenkteken i.v.m. de gevechten van een divisie in april 1915.

 

Railway Wood

Railway Wood was de naam van een bosje naast de spoorweg Ieper-Zonnebeke-Roeselare.
Dit bosje bestaat nog altijd en ligt aan de zuidkant naast de nieuwe verbindingsweg Ieper-Zonnebeke (op de oorspronkelijke spoorwegberm) ongeveer halfweg tussen het begin van de weg (rotonde op de vroegere Hellfire Corner) en de A19.

 

Poelkapelle British Cemetery

Poelkapelle British Cemetery is de derde grootste Britse militaire begraafplaats in de Westhoek.
John Condon ligt er begraven in plot 56 (LVI), rij F, graf 8.
De begraafplaats is aangelegd aan de zuidkant van de weg Poelkapelle-Westrozebeke, ongeveer een halve km buiten de dorpskom.

Terug naar inhoudstafel