Belgische militairen in Hollandse interneringskampen in WO I

Belgische militairen in Hollandse interneringskampen in WO I is de titel van een lezing door Geert Laporte en Liek Mulder. 

Je bent welkom op vrijdag 8 maart 2019 om 20:00 u. in de Ieperse bibliotheek.  Een initiatief van Davidsfonds Ieper, Bib Ieper, Vrienden IFFM en Gidsenkring Ieper-Poperinge. 

Inschrijven verplicht via https://goo.gl/JVGefa 

Na de val van Antwerpen in oktober 1914 vluchtten 40000 Belgische militairen naar het neutrale Nederland. Daar werden ze ontwapend en in kampen opgesloten. Zo ontkwamen ze aan krijgsgevangenschap door de Duitse bezetter. Deze Hollandse kampen waren evenmin een lachertje, maar gaandeweg werd van de nood een deugd gemaakt. In werk- en leerscholen leerden de Belgische militairen er een stiel of eenvoudigweg lezen en schrijven. De grootste kampen waren Zeist (Amersfoort) en Harderwijk. Daar werden telkens zo’n 15000 Belgische militairen geïnterneerd. Na de oorlog werden deze soldaten door het vaderland miskend. Ze kregen geen frontstreep en werden als deserteurs beschouwd. Deze vestingsoldaten hadden nochtans de vlucht van het veldleger naar de ijzer mogelijk gemaakt, maar kregen niet de eer die ze verdienden. Geert Laporte schreef zijn thesis geschiedenis in 1981 over het leven in de kampen en Liek Mulder is historicus in Harderwijk waar de herinnering aan de Belgen levendig wordt gehouden.
 

Wanneer: van 08 maart 2019, 20:00
tot 08 maart 2019, 21:30
Waar: Ieper