Voetballen voor het goede doel: Torten Goetinck en de ‘Front Wanderers’ tijdens de Eerste Wereldoorlog – Dries Vanysacker
Dat sport, en voetbal in het bijzonder, een sociale functie beoefent in de huidige maatschappij staat buiten kijf. Dit was echter ook al het geval tijdens en na de Eerste Wereldoorlog.

Voetbal was begin 1914 al heel populair in ons land. Na het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog valt de Belgische voetbalcompetitie stil. Maar in het Belgisch leger blijft deze sport leven. Menig soldaat speelt achter het front een potje voetbal om de verveling tegen te gaan. Onder hen bevinden zich heel wat goede spelers die voor de oorlog in topclubs speelden.

In 1916 wordt een militaire ploeg gevormd om het op nemen tegen een Frans team. Later krijgt dit elftal het statuut van nationale militaire ploeg en raakt gekend als de ‘Belgian Front Wanderers’. Aanvoerder van de ploeg is Hector ‘Torten’ Goetinck (1886-1943), die al sinds zijn 11 jaar voor Club Brugge speelt.

Dries Vanysacker gaat in zijn lezing dieper in op de rol en de avonturen van deze fameuze ‘Front Wanderers’ en Hector ‘Torten’ Goetinck.
  • info en organisatie: Kenniscentrum MMP1917 | om 19.15 uur | Kenniscentrum, Ieperstraat 1, Zonnebeke | € 5 (cash, incl. drankje) | www.passchendaele.be/events
Wanneer: van 30 september 2021, 19:15
tot 30 september 2021, 21:00
Waar: Zonnebeke