Artist in Residence 2022: Baptist Coelho
In zijn artistieke praktijk brengt Baptist Coelho, beeldend kunstenaar uit India, onuitgesproken verhalen tot uiting en geeft hij betekenis aan psychische en fysieke verwondingen die door oorlog werden veroorzaakt. Zijn thema’s zijn conflict, oorlog (en oorlogsmusea), dienstplicht, herdenking, heldendom, emotie, angst, genezing, het lichaam en gender. In het kader daarvan voert hij archief- en etnografisch onderzoek uit, en ontmoet hij militairen en burgerpersoneel.“Als een graafmachine beweeg ik heen en weer in de tijd, waarbij ik sporen uit het verleden ophaal en het heden in verschillende geografische gebieden documenteer. Mijn kunstwerken gaan verder dan de oppervlakte en stellen mondelinge geschiedenissen, feiten, het geheugen en het verlies ervan in vraag. Ik ontwikkel uiteenlopende interpretaties door zorgvuldige observaties van gevonden voorwerpen, van woorden, vertalingen, willekeurige gedachten, verzonnen verhalen en strategisch gearchiveerde vertellingen. Mijn interdisciplinaire projecten maken gebruik van diverse media zoals installatie, sculptuur, fotografie, audio/video en performance.”

Baptist Coelho, geboren in 1977, woont en werkt in Mumbai, India. Hij combineert zijn residentie in het In Flanders Fields Museum met een verblijf in de Fondation Fiminco in Romainville bij Parijs. Wanneer de gelegenheid zich voordoet, komt hij artistiek tussen in het jaarprogramma van IFFM. Het eigenlijke resultaat van zijn verblijf is in het museum te zien vanaf de zomer.

Baptist Coelho, geboren in 1977, woont en werkt in Mumbai, India. Hij is ook artist-in-residence bij Fondation Fiminco in Romainville, nabij Parijs (sep 2021-juli 2022). Zijn project in In Flanders Fields Museum richt zich op de ervaring van Indiase soldaten in Europa tijdens de Eerste Wereldoorlog. De kunst die uit dit project voortkomt is vanaf 1 juli te zien, maar voorafgaand aan die tentoonstelling en wanneer de gelegenheid zich voordoet, voert hij ook artistieke interventies uit in het In Flanders Fields museum in Ieper.
 
Wanneer: van 01 juli 2022, 00:00
tot 31 december 2022, 00:00
Waar: Ieper