Gelegenheidskrant ‘Een lange lange weg’ voorgesteld - Zillebeke - 07/12/2016
Van 4 juni tot 25 september 2016 kon men op en nabij de N8, de weg Ieper – Menen, op 18 locaties ca 60 kunstwerken van 40 verschillende nationale en internationale kunstenaars bezoeken. Het gegeven van het oorlogslandschap werd benadrukt of verborgen via monumentale sculpturen, land art, schilderkunst en literatuur, maar ook door minimale en poëtische ingrepen.
 
Inhoudelijk

Curator Johan Tahon bracht een zeer gelaagd verhaal en maakte met relatief geringe financiële middelen scherpe keuzes (hedendaagse kunst met filosofische inslag, nieuw werk door jonge kunstenaars, geen oorlogskunst).

De presentatie van de kunstwerken in vaak verrassende binnen- en buitenlocaties bekoorde de bezoekers.

Het parcours was zeer gevarieerd en kon met de fiets, het openbaar vervoer of auto ontdekt worden.

Sommigen kunstwerken waren heel toegankelijk, andere meer hermetisch.

Kunstliefhebbers reageerden enthousiast en vonden het een heel geslaagd project.

De reacties van de doorsnee bezoeker en van de bewoners waren wisselend.

Het grote publiek waardeerde vooral het uitgesproken figuratief (en toegankelijk) werk: Böhler&Orendt in Menen; Erwin Keustermans en Georges Minne in Geluwe; Johan Tahon en Edward Lipski in Geluveld; Ingrid Mol en Eva Kotatkova in Ieper.

De modules van Gillot+Givry vormden in elke gemeente een blikvanger; het participatief project van krijtkunstenaar Bart Lodewijks was een echte meerwaarde; work in progress van Sven Verhaeghe zorgde voor een bijzonder accent.

We noteerden 8.000 à 10.000 bezoekers die de route volledig of gedeeltelijk aflegden.

Hierin zijn de bezoekers van IFFM (artist in residence Eva Kotatkova) niet inbegrepen. 
  • Bezoekersgids. Mooie uitgave met overzichtskaart met de kunstroute en duiding locaties, kunste-naars, kunstwerken. Hoofdstuk met historische locaties / toeristische tips was meerwaarde.
  • Kunstboek: bijzonder geslaagde uitgave (teksten, foto’s, opmaak).
  • Gidsbeurten (30-tal): zeer goede reacties, vooral combinatie geschiedenis en kunst werd gesmaakt.
Algemeen besluit

Met het historisch en kunstproject hebben we met beperkte middelen (financiën, personeel)  de streek mee op de kaart gezet. Naast bewoners uit eigen streek maakten ook geïnteresseerden uit gans Vlaanderen kennis met de beide zijden van het front: Duitse kant in Menen en Geluwe (Wervik) en geallieerde zijde in Geluveld (Zonnebeke) en Ieper.

De geschiedenis (en de verhalen en relicten) van WOI geënt op de weg Ieper-Menen, gekoppeld aan hedendaagse kunst, hebben de ogen geopend van heel wat bezoekers.

De samenwerking tussen de (ambtenaren en politici) van de 4 gemeenten ervaren we als een meerwaarde.

BART LODEWIJKS

Bart Lodewijks (NL, 1972) studeerde van 1990 tot 1998 aan kunstscholen in Breda, Rotterdam en Amsterdam. Hij woont in Gent.

Sinds 1999 maakt hij lineaire tekeningen met schoolbordkrijt in de openbare ruimte of bij mensen in huis. Hij werkte onder andere in Ledeberg, Antwerpen, Brussel,  Genk en Ronse, maar zijn tekeningen brachten hem evengoed in Porto, Rio de Janeiro, Seoul en Glasgow. De keuze voor krijt heeft te maken met broosheid, met kwetsbaarheid. Krijt is een onschuldig materiaal, wat maakt dat de tekeningen geen bedreiging vormen en zo makkelijker doordringen in een sociale omgeving dan een permanent materiaal.

Gelegenheidskrant ‘Een lange lange weg’

Bart Lodewijks was vier maanden lang actief in elk van de vier (deel)gemeenten. Gedurende die werkperiode tekende hij met schoolkrijt op en bezijden de N8, de weg van Ieper naar Menen. Over ontmoetingen met bewoners maakte hij notities die nu, samen met foto’s van de tekeningen, in een gelegenheidskrant verschijnen. De krant telt 32 blz. in een oplage van 3.000 exemplaren. Ze wordt o.a. verspreid onder de bewoners van de weg Ieper – Menen.

Bart Lodewijks  getuigt: “Vier maanden heb ik nodig gehad om de weg van Menen naar Ieper af te leggen. Het heeft zo lang geduurd omdat ik niet van A naar B wandelde, maar vaak terugliep naar plekken die mijn aandacht hadden gewekt. Er zijn meer wegen die een landschap doorsnijden, maar geen weg snijdt zo diep als de N8 van Menen naar Ieper. Overal trof ik sporen van de Groote Oorlog aan, al zijn er ook heel wat door de tijd overschreven. Onderweg maak ik krijttekeningen op straat, op het asfalt, of op een bunker en spreek ik met mensen die ik tegenkom. Soms klop ik aan bij bewoners met de vraag of ze iemand uit de buurt kennen die het goed vindt als er krijtstrepen op zijn huis komen”.
 
Meer info: www.bartlodewijks.nl

De voorstelling van de gelegenheidskrant vond plaats op woensdag 7 december 2016 in café 't Kanon langs de Meenseweg in Zillebeke.

Inleiding door burgemeester Youro Casier van Wervik.

DSC_2972

DSC_2974

Curator Jan Yperman lichtte de resultaten van het project toe.

DSC_2976

Bart Lodewijks nam vervolgens het woord en citeerde uit zijn krantje.

DSC_2977

Hij overhandigde het eerste exemplaar van het krantje aan Alain en Marleen Delange-Debeuf uit de Wervikstraat 114 in Geluwe waar hij mocht tekenen.

DSC_2978

DSC_2980

Bart Lodewijks poseert met het krantje.

DSC_2970

De cover van het krantje.

DSC_2971

  Pagina aangemaakt door Westhoek.be & WO1.be.