The American Legion stelt nieuw project: Adopt-AU-S-Tommy - Ieper - 23/06/2017
The American Legion is een organisatie die als hoofddoel heeft om veteranen en gesneuvelde Amerikaanse soldaten te eren. Vanuit dit perspectief ontstond het eerste adopt-a-grave programma dat zijn thuisbasis had op het Flanders Field American Cemetery te Waregem. In 2014 werd het gelanceerd en op korte termijn waren alle 360 graven en alle namen op de muur der vermisten geadopteerd. Er wordt zelfs gewerkt met een wachtlijst.

Aangezien de interesse van de Belgische bevolking overwelvend was, besloot de werkgroep een tweede project te lanceren.

Adopt-AU-S-Tommy betekent het adopteren van een gesneuvelde Amerikaan die vocht onder het Gemenebest. Dit betekent concreet dat deze Amerikanen sneuvelden voor landen uit het Gemenebest zoals Australië, het Verenigd Koninkrijk, Canada, … Deze adoptie is, in tegenstelling tot de eerste adoptie, niet enkel voor gesneuvelden uit WO I, maar ook voor gesneuvelden uit WO II.

Wat bracht de Amerikanen er nu toe in een buitenlands leger te gaan dienen?

Voornamelijk de roots, veel van die gesneuvelden hadden Europese roots of voorouders in het Gemenebest. Een tweede groep waren avonturiers. Tijdens WO I was bijna de hele wereld in oorlog, behalve de Verenigde Staten, die traden pas bij op 6 april 1917. En in die tijd kon men slechts voor het eigen vaderland vechten en sterven, dus werden deze mannen onderdanen van het Gemenebest en gaven ze de Amerikaanse nationaliteit op.

Na hun overlijden werden ze dan ook begraven op verschillende begraafplaatsen van het Gemenebest, zoals Tyne Cot, Lijssenthoek Military Cemetery, Menin Gate, Menin Road South Military Cemetery, Poperinghe New Military Cemetery-Poperinghe Old Military Cemetery, Dadizeele New British Cemetery, …

Het project ‘Adopt-AU-S-Tommy’ geeft Belgen, Amerikanen en inwoners van het Gemenebest de kans om een graf of een naam op de muur der vermisten te adopteren.

Van de adoptanten wordt verwacht dat ze dit ter harte nemen en het graf enkele keer per jaar bezoeken en een bloempje leggen zoals bv. op Memorial Day, 1 november, 11 november, de dag waarop zij sneuvelden, …

“Er is heel wat research aan voorafgegaan aan dit project om al de graven van deze gesneuvelden op te sporen of de naam op de muur der vermisten terug te vinden. We verwachten dan ook van de adoptanten dat ze informatie gaan opzoeken over hun soldaat. Misschien is er nog familie, wie was hij, bestaat er nog ergens een foto, waarom kwam hij naar hier, … Al deze informatie mag met het ‘American Legion’ gedeeld worden, zodat op die manier een beter beeld ontstaat van de soldaat en zijn graf uiteindelijk een gezicht krijgt. Uit ervaring weten we dat het opzoekingswerk reeds tot prachtige resultaten heeft geleid zoals bezoeken van familieleden uit de V.S. of adopters die zelf naar de overgebleven familieleden reizen met hun informatie en foto’s.” Stelt Kristin Eetezonne van het American Legion.

Het American Legion hoopt dat ook dit project op heel wat bijval en steun mag rekenen zodat ze ook deze jongens het nodige respect kunnen bewijzen.

Het project werd voorgesteld op vrijdag 23 juni 2017 in De Kazematten in Ieper.
 
Adopt AU-S-Tommy Program

DSC_1132

DSC_1153

DSC_1154

logo american legion

  Pagina aangemaakt door Filip Van Loo.