In Flanders Fields Museum bestaat 20 jaar - Ieper - 22/04/2018
20 jaar waarin het Ieperse museum niet alleen één van de grootste van het land werd maar ook Ieper internationaal op de kaart zette.

De cijfers spreken voor zichzelf: in 20 jaar tijd hebben maar liefst 4,6 miljoen mensen het IFFM bezocht. Bijna 3 miljoen daarvan hebben de eerste versie van het museum gezien 1998 tot 2011; ongeveer 1,7 miljoen mensen ook al de tweede versie (van 2011 tot op heden). Gemiddeld komt dat neer op een kwart miljoen mensen per jaar. 

Deze cijfers worden nog indrukwekkender als je ze bekijkt in internationaal perspectief: ongeveer 65 % van de bezoekers komt uit het buitenland; uit meer dan 70 verschillende landen. Met grote voorsprong zijn de buitenlandse bezoekers Britten, in tweede instantie gaat het om Nederlanders. Daarnaast komen er vooral bezoekers uit Australië, Canada, de Verenigde Staten, Frankrijk, Nieuw-Zeeland, Ierland en Duitsland. 

Voor het toerisme in West-Vlaanderen is het museum van groot belang gebleken. De helft van àlle bezoekers aan het IFFM blijft namelijk in Ieper of elders in de Westhoek overnachten. Voor een streek die ooit volledig vernietigd werd en nadien bijna 80 jaar nodig had om de gemiddelde economische groei van België te kunnen bijbenen, is dit museum een economische hefboom.  Die oorlog die ooit voor zoveel verlies en collectieve achterstand zorgde, brengt nu welvaart en internationale contacten mee.   

Ook de interne werking van het museum is in die 20 jaar tijd enorm geëvolueerd: er is een uitgebreid educatief en wetenschappelijk team, er is een kenniscentrum opgericht waar mensen terecht kunnen met hun vragen of dingen kunnen opzoeken, de collectie is gegroeid en wordt op de meest moderne manier bewaard in een gloednieuw erfgoeddepot en er wordt aan wetenschappelijk onderzoek gedaan. Die inzet bracht niet alleen het museum zélf op een internationaal niveau maar heeft voor een verdieping van de hele erfgoedsector van de Eerste Wereldoorlog gezorgd.
 
Stad Ieper is dan ook niet weinig trots op de huidige uitstraling van het In Flanders Fields Museum. En er werd op zondag 22 april 2018 een feestzitting georganiseerd in CC Het Perron te Ieper.

Als aandenken en geschenk kregen alle deelnemers aan de feestzitting na afloop een exemplaar van Citybooks Ieper, de verzameling verhalen die vijf internationale auteurs schreven tijdens hun residentie in Ieper tussen 2015 en 2017. Citybooks Ieper is een samenwerking tussen het Vlaams-Nederlandse huis deBuren en het IFFM. Adjunct-directeur Willem Bongers-Dek geeft een introductie op de bundel met verhalen van Maïssa Bey (Algerije), Ghayath Almadhoun (Syrië en Zweden), Dermot Bolger (Ierland), Kees ’t Hart (Nederland), Catherine Vuylsteke (België) en foto’s van Oliver Leu (Duitsland).

Met zijn bezoekers én met alle Ieperlingen wou het IFFM zijn verjaardag ook vieren; met een paar gratis wandelingen op 21 en 22 april 2018.

En op zondag 22 april 2018 werd om 20u tijdens de Last Post ceremonie onder de Menenpoort bijzondere aandacht geschenken aan de burgerslachtoffers in WO1, o.a. de 25 doden van d’Oude Wacht, gevallen op 22 april 1915 op de plaats waar nu de Menenpoort staat.







Pagina aangemaakt door Westhoek.be / WO1.be - Greatwar.be.