Wandeling Vormingplus Oostende-Westhoek - Zillebeke - 12/07/2018
Op 12 juli 2018 organiseerde Vormingplus Oostende-Westhoek een wandeling in het Provinciaal Domein De Palingbeek op grondgebied Zillebeke (Ieper). Het thema was “sporen van de Groote Oorlog” en de gids was Miguel Bouttry.

Er werd gestart aan het bezoekerscentrum De Palingbeek aan de Vaartstraat. Er waren naar schatting 25 deelnemers. Aan de eerste halte, nog niet aan het front, vertelde de gids over de oorzaak van de oorlog en hoe Europa in 3 kampen verdeeld werd waarvan er één neutraal was.Vervolgens ging het naar de militaire begraafplaatsen op het domein. Begraafplaatsen die ons veel leren als we weten waar we moeten op letten. Dat werd ons geleerd door Miguel.

IMG_3471

IMG_3472

Vandaar, door een prachtige omgeving, met zicht op Ieper, trokken we naar Hill 60. Om deze 60m hoge “bergtop” werd hevig gestreden, zelfs ondergronds.

IMG_3473

IMG_3474

IMG_3475

IMG_3476

IMG_3477

Aan de andere kant van de spoorlijn ligt de indrukwekkende Cater Pilar, eveneens het resultaat van een ondergrondse explosie.

IMG_3478

IMG_3479

En toen werd het tijd om de kunstwerken van Koen Vanmechelen te gaan bekijken. Eerst de houten sculptuur deCosmogolem, een wereldreiziger, daarna de sculptuur New Generation, een bronzen ei met een glazen breuklijn. Het ei wordt beschermd door kippenklauwen. Tenslotte de sculptuur Comming World bestaande uit 600.000 gelijkvormige beeldjes geplaatst in de vorm van het Pangea, dit is hoe de wereld er heel lang geleden uitzag, één werelddeel. Daartussen één reuzegroot betonnen ei die de groei en de beweging van de wereld symboliseert.

Het was uitstekend wandelweer, het was een uitmuntende gids, het was een leergierig publiek. Meer moet dat niet zijn. Bedankt Miguel, bedankt Vormingplusow. Waar gaan we volgend jaar wandelen?

IMG_3480

IMG_3481
  Pagina aangemaakt door Paul Beerens.