Reisverslag naar de Westhoek - Hoogstade - 20/09/2014
Op 20 september 2014 vertrokken 54 muzikanten en leden van de Koninklijke Fanfare Moed en Volharding aan De Zwaan om in de Westhoek hulde te brengen aan de Heistse gesneuvelden van WO 1. In vrede en vriendschap wilde de fanfare 100 jaar na het begin van de eerste wereldoorlog de herinnering aan die grote oorlog en de miljoenen slachtoffers levendig houden. In het bijzonder bracht M&V hulde aan de gesneuvelden uit Heist-op-den-Berg. Ze deden dit met een witte roos op hun graf en een muzikaal eerbetoon.
 
Op de oorlogskerkhoven van Adinkerke, de Panne en Hoogstade werd een korte plechtigheid gehouden. Achter de vlag van Moed en Volharding, de vlag van Heist, de driekleur en de Vlaamse Leeuw stapten muzikanten en leden met een mars naar een centrale plek op het kerkhof.
De plechtigheden begonnen met een bezinningstekst en een koraal, gevolgd door de uitvoering van de Brabançonne en The Last Post. Daarna riep burgemeester Luc Vleugels de namen af van het twintigtal Heistenaren die daar hun laatste rustplaats vonden. Ingetogen en emotievolle momenten, niet allen voor de leden van Moed en Volharding maar ook voor de aanwezige familieleden!
 
Aan de IJzertoren, het monument voor vrede en ‘nooit-meer-oorlog’, volgde een aangrijpende slotplechtigheid met muziek en teksten uit dagboeken van soldaten. Als apotheose werd een bloemstuk neergelegd in de crypte aan de voet van de IJzertoren.
 
De K.F. Moed en Volharding heeft op deze manier de roep om vrede levendig gehouden. Naast deze inhoudelijke kant, genoten de deelnemers van een gezellige dag samen.

Westhoek 079

Westhoek 171 Pagina aangemaakt door Ignaas Marien.