Vrij Vaderland viert 10 000ste bezoeker met een nieuw educatief pakket - Veurne - 26/09/2014
Het belevingscentrum ‘Vrij Vaderland’ te Veurne mocht op vrijdag 26 september zijn 10.000ste bezoeker ontvangen. Deze eer ging naar het 6de leerjaar van het Atheneum Veurne. Op de koop toe bezochten ze als eerste het belevingscentrum aan de hand van een gloednieuw educatief pakket.
 
Het was meester Yves Claeys, van het 6de leerjaar Basisschool Atheneum Veurne, die enkele weken geleden een bezoek plande aan het belevingscentrum ‘Vrij Vaderland’. “Het thema WOI maakt ieder jaar deel uit van het lessenpakket. Vorige jaren gingen we dan eens op bezoek naar de IJzertoren, de Dodengang of het In Flanders Fields museum. Maar het nieuwe belevingscentrum in eigen stad kon dit jaar niet over het hoofd gezien worden” zegt meester Yves. “Het educatief pakket, een initiatief van het belevingscentrum, hielp mij alvast bij de voorbereiding, maar ook tijdens het bezoek was het een ideale leidraad. De leerlingen zochten de antwoorden op de wanden, in de kiosken, … . Hier en daar dienden ze zichzelf in te leven in de tijd van toen en waren er zelfs doe-opdrachten!”
 
Schepen voor Toerisme Celine Mouton is trots dat de 10.000ste bezoeker een Veurnse klas is. “Het belevingscentrum is een succes, 10.000 bezoekers na een half jaar overtreft de meest positieve prognoses” zegt de schepen. “Dat de 10.000ste bezoeker net een Veurnse school is, is een bewijs dat het thema ook bij de lokale bevolking leeft. We merken ook meer en meer interesse van schoolgroepen. Daarom lanceren we 2 nieuwe educatieve pakketten, één voor het 3de graad lager onderwijs en één voor het 3de graad secundair onderwijs. Ze zijn beiden te downloaden op de website www.vrijvaderland.be.”
 
Wannes Maerten, leerling van het 6de leerjaar en trotse bezitter van het reuzegrote ticket van de 10 000ste bezoeker, vond het klasbezoek super. “Het was een heel leerrijk bezoek! We leerden zelfs over de scholen tijdens de Eerste Wereldoorlog. De kinderen die toen op de klasfoto’s stonden zagen er allemaal heel verdrietig uit. Als opdracht moesten we met onze klas ook zo’n foto maken. Maar wat ik misschien wel het indrukwekkendst vond was die enge guillotine!”. Na het bezoek mocht iedereen nog eens op de foto met het extra grote toegangsticket. “Hij krijgt een mooi plaatsje in de klas” besluit meester Yves.

DSC_0574

PS: Vrij Vaderland heeft de deuren gesloten eind 2023. Pagina aangemaakt door Toerisme Veurne.