Opening POP-fietsroute - Poperinge - 07/03/2015
Naar aanleiding van de 100-jarige herdenking van de Groote Oorlog ontwikkelt Westtoer in samenwerking met de betrokken gemeenten twaalf nieuwe fietsoutes in de Westhoek met de Eerste Wereldoorlog als rode draad. De fietsroutes beiden een goede mix tussen landschapsbeleving, bezoek aan WO1-sites en recreatief fietsen. De fietsroute 'POP' werd op zaterdag 7 maart 2015 officieel geopend in Poperinge.

De nieuwe fietsroutes zijn een uitgelezen manier om het voormalige oorlogslandschap te doorkruisen. De routes helpen de bezoeker bij het ervaren van een landschap dat bepalend was voor de Groote Oorlog. De lusvormige routes verbinden talloze monumenten, begraafplaatsen en musea die aan de verschrikkelijke oorlogstijd herinneren.

De fietsorutes 14-18 worden telkens opgebouwd rond een specifiek WO1-thema, in dit geval het verhaal van Poperinge als logistiek centrum en medische evacuatiezone achter het front. Alle routes zorgen voor een historisch en inhoudelijk verhaal rond de Eerste Wereldoorlog. De routes stimuleren tevens een goede geografische spreiding van het herdenkingstoerisme in de Westhoek.

POP

Het 41 kilometer lange traject van de POP-fietsroute start op de markt van Poperinge en doet vervolgens Talbot House aan, waar aalmoezenier Phlip 'Tubby' Clayton eind 1915 een 'Every Man's Club' opent in het statige herenhuis. Volgende stop is Dozinghem Military Cemetery, de begraafplaats die ontstond nabij een medische post gespecialiseerd voor het behandelen van slachtoffers van gasaanvallen en besmettelijke ziektes. De route vervolgt langs de landelijke herberg 't Jagershof en het neo-classicistische kasteel 't Couthof. het traject loodst de fietser door het landschap met uitzicht op de West-Vlaamse heuvelrug en door het Helleketelbos. In Abele wordt er op de grens gefietst, 100 jaar geleden de grensovergang voor vluchtelingen.

Daarna wordt door Reningelst gefietst, dat tijdens de oorlog in geallieerde handen bleef. In het gehucht Busseboom, wordt er ingegaan op het verhaal van De Dertien van Busseboom, dertien Chinezen die op 15 november 1917 omkwamen in een Duitse bomaanval op hun kamp. Tenslotte wordt er opnieuw koers gezet naar het centrum van Poperingen langs Poperinghe New en Old Military Cemetery. Op de binnenkoer van het stadhuis kan de fietser nog kennis maken met het verhaal van de executies.

Ook de POP-route ligt niet volledig op het fietsnetwerk en wordt daarom in één richting bewegwijzerd met de bekende zeshoekige metalen borden, in bruine kleur en met een poppy. Eerder al realiseerde Westtoer 6 nieuwe WO1-autoroutes in deze specifieke huisstijl. Een viertalige begeleidende brochure omvat een de ene zijde een gedetailleerde fietskaart en op de ommezijde praktische informatie en een beschrijving van de bezienswaardigheden onderweg. De routes worden verkocht aan 2 EUR per stuk en zijn verkrijgbaar bij de toeristische diensten en op de respectievelijke sites.

Enkele foto's van de opening op zaterdag 7 maart 2015 in de gotische zaal van het Poperingse stadhuis.

DSC_1881

De folder van de nieuwe POP-fietsroute.

DSC_1874

Verwelkoming door schepen van Toerisme Jurgen Vanlerberghe.

DSC_1875

DSC_1876

Jef Verschoore, ondervoorzitter van Westtoer en schepen van toerisme van Ieper, was de tweede spreker.

DSC_1880

Het bordje van de nieuwe fietsroute.

DSC_1882

Onthulling van het infobord.

DSC_1883

DSC_1884

DSC_1887

DSC_1888

DSC_1889

DSC_1890

Op de markt ook een foto van tijdens de oorlog.

DSC_1891

DSC_1892

Klaar om de route in te fietsen.

DSC_1893

DSC_1894

Ga je liever met de auto, dan kun je onder andere de Frontleven route verkennen.

DSC_1895

We namen nog een kijkje aan de achterkant van het stadhuis.

DSC_1896

DSC_1897

DSC_1898 Pagina aangemaakt door Westhoek.be.