Cheque van 7.122 euro voor barak De Lovie - Poperinge - 13/11/2015
Het voorbije jaar 2015 was kasteel De Lovie het epicentrum van een aantal WO 1-evenementen. Het outdoor event Woeste Waanzin en de tentoonstelling The Smell of War brachten bijna vijfduizend mensen op de been.

Belofte maakt schuld: het stadsbestuur beloofde een deel van de ticketinkomsten af te dragen aan een goed doel binnen de werking van vzw De Lovie. Gezien de voor de hand liggende connotatie werd de “veldhospitaalbarak” naar voren geschoven. Tijdens de Eerste Wereldoorlog maakte deze barak deel uit van een tijdelijk veldhospitaal op grondgebied Veurne. In de jaren twintig fungeerde ze als onderdeel van het sanatorium in Houtem. In 1930 verhuisde de barak naar De Lovie, waar ze tot voor kort dienst deed als opslagruimte. De barak wordt momenteel gerestaureerd.
 
De cheque vermeldt een totaalbedrag van 7.122 euro. Dit is een deel van de ticketinkomsten van Woeste Waanzin en The Smell of War. De tentoonstellingswand die werd gecreëerd naar aanleiding van de expo, wordt eveneens geschonken aan De Lovie. De expopanelen vertellen het verhaal van kasteeldomein De Lovie, met focus op de Eerste Wereldoorlog.

Op het vlak van WO 1-evenementen was 2015 trouwens een druk  jaar voor de stad. Er liepen maar liefst drie tentoonstellingen. Behalve The Smell of War was er ook nog de treinexpo Groote Beweging en Getekend door de Oorlog, een tentoonstelling in de Kinderbrouwerij met werk van Vlaamse illustratoren. Naast het outdoor gebeuren Woeste Waanzin vond ook de theaterproductie op Lijssenthoek plaats: In Flanders Fields, eindbestemming Poperinge. Deze locatievoorstelling werd 28 keer opgevoerd, goed voor 10.000 aanwezigen.

De Poperingse WO 1-evenementen brachten in 2015 al meer dan 22.000 mensen op de been. In een ‘oorlogsluw’ jaar – na de grote algemene WO 1-evenementen in 2014 – is dit een meer dan bevredigende opkomst.

In december is er nog een muzikale afsluiter van het WO 1-evenementenjaar. Dan vindt in Poperinge de eerste editie plaats van het Pianofestival (16 tot 20 december 2015). Van de acht huiskamerconcerten is de helft al uitverkocht. Wie nog een ticket wil, kan hiervoor terecht aan de balie van de dienst Toerisme.

Blikvangers op het pianofestival zijn de concerten met nieuw werk van Jef Neve en Jan Swerts. Zij creëren een compositie met WO 1 als inspiratiebron. Iets lichtvoetiger wordt de concertavond in jeugdcentrum De Kouter, op zaterdag 19 december 2015. David Poltrock nodigt die avond een aantal kleppers uit naar Poperinge:  Bent Van Looy (Das Pop), Gregory Frateur (Dez Mona), Johannes Verschaeve  (The Van Jets), Gertjan Van Hellemont (Douglas Firs), Roosbeef, Marc Bonne, Tom Pintens en het Sun*Sun*Sun String Orkestra.

De ticketverkoop voor deze concerten gebeurt via www.sherpa.be. Het volledige programma kan je raadplegen op www.poperinge14-18.be.

In december viert Talbot House zijn honderdste verjaardag. Ook dat gaat gepaard met heel wat activiteiten. De expo Groote Beweging krijgt overigens een verlengstuk in Talbot House. De zeven meter lange treinmaquette is verhuisd van de Gasthuiskapel naar de tweede verdieping van de Concert Hall. Stad Poperinge geeft de maquette in permanente bruikleen aan Talbot House. Tijdens de openingsuren van het museum zal je de treinmaquette opnieuw kunnen bewonderen. De foto’s en informatie die werden getoond op de expo Groote Beweging worden verwerkt in een nieuwe publicatie. Het boekje verschijnt begin volgend jaar, wordt uitgegeven als bezoekersgids en is te vergelijken met de bezoekersgids Lijssenthoek. Van deze laatste zijn er trouwens op anderhalf jaar tijd 1.500 exemplaren verkocht.

Enkele foto's van de overhandiging van de cheque.

DSC_1413

Ook enkele bewoners van De Lovie waren erbij.

DSC_1415

Welkom door Angie Verbrigghe namens De Lovie.

DSC_1416

Kort woordje door schepen Jurgen Vanlerberghe.

DSC_1417

Overhandiging van de mooie cheque.

DSC_1420

DSC_1422

We trokken ook nog naar de barak in restauratie.

DSC_1424

DSC_1428

DSC_1430

De officiële opening van de barak is voorzien voor het voorjaar van 2016.

We kijken er naar uit. Pagina aangemaakt door Westhoek.be / WO1.be - Greatwar.be.