Ook Koksijde herdenkt de Groote Oorlog
21 December 2013 - Koksijde - Bron: Gemeente Koksijde
De wereld herdenkt vanaf dit jaar de Eerste Wereldoorlog die op 4 augustus 1914 uitbrak en waarvan een belangrijk deel zich vier jaar lang in onze Westhoek afspeelde. Koksijde bevond zich tijdens WO I op een tiental km achter het front. Het dorp was rustplaats voor de troepen, maar werd nu en dan door de Duitse artillerie beschoten.



Een vliegend tuig uit de Eerste Wereldoorlog met in de achtergrond dan en toren van de abdijhoeve Ten Bogaerde.
 
Het belangrijkste aandeel van Koksijde in WO I was evenwel de aanwezigheid van het militair vliegveld op en rond de site Ten Bogaerde. Dit uitgestrekt terrein telde zowat vijftien loodsen en twintig barakken.

Het belang van dit vliegveld als unieke locatie voor de eerste vestiging van de militaire luchtvaart in 1914-1918 mag niet onderschat worden. Daarom wil onze gemeente dit in 2014 op een gepaste manier herdenken.

Aldus organiseert het gemeentebestuur i.s.m. met de West Aviation Club en de Basis Koksijde van 1 tot 3 augustus 2014 een Fly In. Tijdens dit driedaagse evenement zullen historische vliegtuigen tentoongesteld worden, zullen er expo’s zijn over o.a. de Basis Koksijde en de rol van Koksijde in WO I. Er komt ook een heus historisch dorp en nog veel meer!

Hebt u archiefmateriaal in uw bezit over Koksijde en/of WO I, oude foto’s, voorwerpen, krantenartikels, brieven? Of kent u nog een sterk verhaal, overgeleverd in uw familie? Dan kan u de dienst Cultuur misschien verder helpen bij de organisatie van dit evenement.

Contacteer in dit geval vrijblijvend de dienst Cultuur, cultuur@koksijde.be of T 058 53 34 40.