Theater De Kreet bengt 'Een grooten oorlog'
25 January 2014 - Wervik - Bron: Stad Wervik
Praktisch
  • Organisatie GC Forum ism de bibliotheek
  • Waar: GC Forum, Speiestraat 16, Wervik
  • Wanneer op donderdag 27 maart 2014
  • Prijs: € 3
WO I: een oorlog zoals er voordien nooit één in de geschiedenis was voorgekomen.  Volkeren uit alle continenten waren er bij betrokken.  Nieuwe technologie werd als wapen ingezet in een massale slachtpartij die meer dan vier jaar duurde.  Een waanzinnige stellingenoorlog waarbij voor een paar meter winst immense menselijke offers werden gebracht.

Theater De Kreet brengt het verhaal van een soldaat in “den grooten oorlog”, maar heeft het verhaal van zovele soldaten samengebracht in één fictief personage.  M.a.w., de gebeurtenissen zijn waar gebeurd en historisch juist, maar niet toe te schrijven aan de (fictieve) figuur die De Kreet opvoert.

Het scenario is gebaseerd op het dagboek van de Gentse soldaat Raoul Snoeck, maar ook op dat van Duitse, Engelse en Franse soldaten, mondelinge overleveringen en een resem oorlogsliteratuur.

Theater De Kreet kiest niet voor een realistisch klankdecor, maar wil in tegendeel de sfeer opwekken/suggereren via live muziek gebracht door accordeoniste Tine Vandenbussche en violist Philippe de Chaffoy (in 2008 gelauwerd met de Louis-Paul Boonprijs, in navolging van o.m. Jan Decleir en Geertrui Daem).

“Een grooten oorlog” is veel méér geworden dan een herdenkingsmoment.  Het is een “kreet” tegen alle oorlogswaanzin.

Spel: Marc Reynaerts