Nacht van de Geschiedenis (Geluwe)
23 March 2014 - Geluwe - Bron: Stad Wervik
NACHT VAN DE GESCHIEDENIS
TERUG NAAR DE PLEK GELUWE 1914-1918
Door Dirk Decuypere
Davidsfonds Geluwe
Dinsdag 25 maart 2014 om 20.00 uur

Over wat er zich in Geluwe tijdens de Grote Oorlog afspeelde, hebben onze (over)grootouders heel wat verhalen nagelaten. Sommige zijn ons bekend, andere weer niet. En waar precies in het dorp die verhalen zich hebben afgespeeld, weten we maar vaag of helemaal niet.

Dirk Decuypere vertelt ons de meest aansprekende getuigenissen uit die tragische jaren en vertrekt hiervoor telkens op de plek in het dorp waar alles gebeurde of begon. Maar soms komen we ook heel ver van Geluwe terecht, tot in Zwitserland toe …. Waar mogelijk laat hij ons met een foto zien hoe de plaats van nu er tijdens de oorlog uit zag. Niet makkelijk, want Geluwe werd tijdens de Eerste Wereldoorlog door de kanonnen bijna volledig van de kaart geveegd. 

In de verhalen duiken meestal plaatselijke maar soms ook heel bekende namen en feiten op. Met vragen als: Waar precies op de Koelenberg zette Adolf Hitler in oktober 1914 de eerste stappen van zijn Kampf? Waar in onze streek speelde Spielbergs film War Horse zich in werkelijkheid af?
Waarom wou de Duitse piloot Manfred von Richthofen (de Rode Baron) niks van het Sint-Aloysiuscollege in Menen weten? Wist je dat er voor de eerste massale gasoorlog (22 april 1915) een speciaal commando in Geluwe werd opgeleid? En wat heeft chef-kok Jeroen Meus met de Geluwse Molenhoek te maken? …

OC De Gaper, St.-Denijsplaats 11, Geluwe
€ 5,00 / leden Davidsfonds € 3,00

Meer info:

Monique Devrome 056 51 72 49 - moniquedevrome@hotmail.com of bij de andere DF-bestuursleden