Kleine Kunst over Grote Oorlogen
08 April 2014 - Woumen
Week van de Amateurkunsten Diksmuide 2014

Tijdens de Week van de Amateurkunsten worden onze lokale kunstenaars in het voetlicht gezet. In die week kunnen lokale amateurkunstenaars met ondersteuning van de lokale besturen naar buiten treden met hun werk. De Week van de Amateurkunsten (WAK) vindt over heel Vlaanderen plaats. Naar aanleiding van de herdenking van 100 jaar WO I is het centrale thema van de WAK dit jaar ‘De Groote Kunst’.

In het kader van deze WAK organiseert Stad Diksmuide in samenwerking met COZ Sint-Jozef Woumen de tentoonstelling ‘Kleine Kunst over Grote Oorlogen’. De tentoonstelling loopt van 26 april tot en met 11 mei 2014 in Centrum voor Ouderenzorg Sint-Jozef Woumen en is iedere dag toegankelijk van 10 uur tot 18 uur.

“Naar aanleiding van de honderdjarige herdenking van de Eerste Wereldoorlog staat de Week van de Amateurkunsten dit jaar in het teken van de Groote Oorlog. Conflictperiodes vergeten we het liefst zo snel mogelijk. Toch blijven kunstenaars tot op de dag van vandaag geïnspireerd door dit thema. Waardoor laat men zich meeslepen? En welke invloed heeft dit op hun kunst? De tentoonstelling ‘Kleine Kunst over Grote Oorlogen’ wil door middel van kleine kunst grote emoties losmaken bij het publiek. De tentoonstelling staat open voor een ruim publiek. Het is kunst door en voor oud, jonger en jongst,”aldus schepen voor cultuur Karline Ramboer.

Het kunstproject is uitgegroeid tot een heus sociaal-artistiek project waar lokale kunstenaars, scholen, het woonzorgcentrum en de Lovie (het Begijnhof) aan deelnemen.

Bij de deelnemende kunstenaars hebben we onder meer hoedenmaakster Charlotte Catrysse die een zelfgemaakte replica van een oorlogskepie tentoonstelt, beeldend kunstenaar Dirk Vandenbussche en boomwortelkunstenaar Jan Dekeyser. Ook enkele bewoners van het woonzorgcentrum stellen hun werken tentoon.

Daarnaast komt er ook jong geweld aan te pas. De leerlingen van het zesde leerjaar van Vrije Basisschool Woumen en de vierdejaars van het Kunsthumaniora in Brugge tonen hoe zij tegen oorlog en conflict aankijken.

Ten slotte stellen we foto’s van oorlogsrelicten gemaakt door bewoners van de Lovie tentoon.

Al vanaf de inkomhal van het woonzorgcentrum kun je genieten van de kunstwerken die doorheen het hele gebouw staan tentoongesteld.

Meer info

Maria Doolaeghestraat 2 8600 Diksmuide  -  tel. 051 79 23 60 - vrije.tijd@stad.diksmuide.be