Museum aan de IJzer: ware toeloop tijdens de openingsmaand
08 April 2014 - Kaaskerke - Bron: Museum aan de IJzer
Waar vorig jaar in maart 5.912 geïnteresseerden de weg vonden naar het Museum aan de IJzer (IJzertoren), mochten wij in maart 2014 maar liefst 12.826 (meer dan het dubbele!) bezoekers verwelkomen.



Op 1 maart jl. opende het hernieuwde MUSEUM AAN DE IJZER zijn deuren. Dit museum is anders dan de meeste andere WOI-musea die de voorbije weken en maanden zijn geopend of heropend. Niet noodzakelijk beter, maar alleszins, en in velerlei opzicht, anders. Anders omdat het geen oorlogsmuseum is maar een vredesmuseum, een anti-oorlogsmuseum. Anders ook omdat het uitdrukkelijk focust op het Belgisch-Duitse front, focust op wat de Vlaamse en Waalse dienstplichtigen en vrijwilligers hier te verduren kregen, wat de Belgische bevolking te verduren kreeg, focust, met andere woorden, op onze geschiedenis, op wat onze voorvaders (en -moeders) meemaakten in de Groote Oorlog.

En anders ook omdat het daarnaast ook aandacht heeft, veel aandacht, voor de Vlaamse ontvoogdingsstrijd die hier tijdens de Groote Oorlog in een stroomversnelling kwam en omdat het aanzet tot kritische reflectie op het beladen begrip ‘identiteit’. De insteek is duidelijk en de evidentie zelve voor een museum dat het kloppend hart is van een memoriaal, nee: van HET Memoriaal van de Vlaamse Ontvoogding en de Vrede. En een even grote evidentie was voor ons dat we een objectief, historisch-correct en wetenschappelijk verantwoord verhaal moesten brengen, inclusief dus de zwarte bladzijden uit de geschiedenis van de Vlaamse Beweging en de IJzerbedevaarten. Alleen de waarheid bevrijdt!

De vernieuwde museale invulling van het Museum aan de IJzer legt de focus op de Belgisch-Duitse confrontatie tijdens de Eerste Wereldoorlog en de Vlaamse ontvoogding. De museale invulling focust hierbij op de vredesgedachte. Als leidraad hierbij gebruiken we de leuze: ‘Wat rest van het  leven. Wat blijft van het land’:

Wat rest van het leven?

‘Hoe proberen de soldaten een normaal leven te reconstrueren aan het front’, ‘Wat nemen mensen mee als ze plots op de vlucht slaan?’, ‘Op welke manier probeerden frontsoldaten terug thuis de oorlog te verwerken?’ … Op een impliciete manier wordt hierin ook de vredesgedachte meegegeven.

Wat blijft van het land?

Uiteraard verwijst deze uitdrukking naar de littekens die de oorlog in het omliggende landschap trok en legt ze verbanden met de verdere omgeving aan de IJzer. Maar ‘Wat blijft van het land’ verwijst eveneens naar het Belgisch patriottisme bij het uitbreken van de oorlog en het Vlaamse nationalisme en de Vlaamse Beweging tijdens en na WOI. We vertrekken hierbij van de specifieke geschiedenis van de IJzertoren als monument en willen de bezoeker doorheen de tentoonstelling laten reflecteren over nationale identiteit.

OPENINGSTIJDEN

DAGELIJKS TOEGANKELIJK
 
  • Okt. t.e.m. maart: van 9 tot 17u (*/**)
  • April t.e.m. sept.: van 9 tot 18u (*/**)
  • Het domein is toegankelijk tot 30 min. voor sluitingstijd.
  • (* weekends en feestdagen vanaf 10u)
  • (** uitgez. 24/25/26/31 dec. 2014, 1/2 jan. 2015 en 3 weken na de kerstvakantie)
TOEGANGSPRIJZEN

VOLWASSENEN
 
  • indiv. € 8
  • gr. (≥ 20 pers.) € 6
  • +65 € 6
JONGEREN
 
  • < 7 gratis
  • 7-17 (indiv. = gr.) € 2,50
  • 18-25 € 5 (indiv.) / € 4 (gr. (≥ 20pers.))
Meer info: www.aandeijzer.be