Remembrance through Music & Emotions brengt vredesboodschap in klank, beeld en emotie
18 April 2014 - Nieuwpoort - Bron: Aäron Blomme
Nieuwpoortse muzikanten-componisten Joris Devos en Aäron Blomme zijn de drijvende krachten achter een uniek totaalproject in het kader van de herdenkingen van Wereldoorlog I.

Remembrance through Music and Emotions is de naam voor het multimediaal historisch geworteld belevingsproject dat voor de eerste maal zal plaatsvinden van 17 tot en met 19 oktober 2014. De O.L. Vrouwekerk en Stadshallen te Nieuwpoort vormen het bijzondere decor voor deze première.

In de live-opvoeringen bundelen de internationale talen van muziek, woord en beeld de krachten om het publiek een totaalervaring te bieden en hen mee te nemen in een wervelwind van emoties. Een volledig nieuw muziekwerk brengt hulde aan álle gesneuvelden van de Eerste Wereldoorlog, geeft het leed weer van allen die alleen achterbleven, maar roept ook de vreugde op die de vrede met zich meebracht. Dit wordt een werk voor solisten en "orkest in elektronische en virtuele illusie". De uitvoering gebeurt door verschillende solisten, die samen in ensemble kunnen spelen. Zij worden geruggesteund door een ensemble van keyboards.

Indien voldoende voorinschrijvingen gehaald worden, worden de werken worden ook in een combo-uitgave met cd en dvd uitgegeven. Via de projectie van authentieke en nieuwe beelden, gecombineerd met een bijzonder decor en lichteffecten wordt de sfeer van 100 jaar geleden treffend opgeroepen. Op de voorstellingen krijgen bovendien ook lokale woordkunstenaars een podium om toch in woorden te pogen uit te drukken welke emoties aan een oorlog gekoppeld zijn.

De muzikanten-componisten bereiken zo het versmelten van oud en nieuw, het vervagen van de grens tussen verleden en heden, de synthese van klank en beeld, horen en zien om tot een volledige synesthesie van beleving te komen.

Tot slot is er aan Remembrance through Music & Emotions ook een tentoonstelling verbonden die op twee locaties zal lopen, meer bepaald de Onze-Lieve-Vrouwekerk van Nieuwpoort en de Stadshallen van de Stad Nieuwpoort. Tijdens, voor en na de uitvoeringen kan het publiek zo kennis maken met meerdere unieke instrumenten. Een viool gebouwd door een Franse krijgsgevangene in een Duits oorlogskamp en een unieke klok gegoten in 1913 zijn hiervan slechts enkele voorbeelden. Indien bepaalde mensen nog bijzondere instrumenten of artefacten ter beschikking willen stellen, werkt Ears2C vzw uiteraard graag samen om dit mogelijk te maken. Daarnaast vallen nieuwe creaties van nationale en internationale kunstenaars (VS, Canada, Rusland, Nederland,...) met impressies omtrent oorlog en vrede te ontdekken.

Het streven naar wereldvrede, de idealen van internationaal begrip en multiculturele samenwerking krijgen een bijzondere plaats in dit project en de realisatie van Remembrance through Music & Emotions zet de vredesboodschap reeds kracht bij. Remembrance through Music & Emotions wordt zo de ouverture en tegelijk een mogelijk 'leitmotif' voor de vele herdenkingen die plaats zullen vinden in Nieuwpoort, Flanders' Fields en de hele wereld.

info@ears2c.be | +32 497 066541 | www.ears2c.be