Zomertentoonstelling: "Warum - Ieder zijn oorlog" (Zonnebeke)
07 May 2014 - Zonnebeke - Bron: Gemeente Zonnebeke
“ WARUM? Ieder zijn oorlog. “– 15 juni – 21 september 2014 – diverse locaties Zonnebeke



Deze tentoonstelling brengt 26 beeldende kunstenaars (Trui Chielens, Marianne Turck, Greet Desal, Nele Vanthomme, Stephanie Leblon, Tilde De Wandel, Gilbert Degryse, Camiel Van Breedam, Hendrik Vermeulen, Robbert & Frank/Frank & Robbert, Wim Opbrouck, Sven Verhaeghe, Mathieu Lobelle, Jonas Vansteenkiste en Veerle Michiels, Tania Desmet, Eric De Volder, Simon Vanheukelom, Thomas Eggermont, Peter De Pelechin, Pia Burrick, Guy Du Cheyne, Tjok Dessauvage, Frans Vercoutere, Anne Vanoutryve en Stefaan Van Biesen) samen die elk op hun manier het thema oorlog en vrede interpreteren .

“De Groote Oorlog“ wordt als metafoor gebruikt voor alle oorlogen, voor iedere vorm van onderdrukking, over wroeging, voor geweld en angst in een multiculturele wereld. Het thema oorlog is door de eeuwen heen aanwezig in de kunst.  Een aantal kunstenaars zijn bezig geweest met de vraag hoe geef je expressie en vorm  aan deze thematiek.  Dit is niet zo evident.  Hoe breng je de essentie hiervan over op de toeschouwer. In de tentoonstelling “ WARUM “ toont elke kunstenaar op een geëngageerde manier zijn interpretatie van oorlog, geweld, onderdrukking, angst….
Dit gebeurt op een heel persoonlijke manier.  Ieder kunstenaar kiest voor een eigen aanpak. Hij protesteert, hij benadert de thematiek met een knipoog, de nodige humor, gaat op zoek naar de schoonheid der dingen of toont de oorlog in zijn meest primaire vorm….

Kunst dwingt de toeschouwer tot (anders) kijken, tot het vormen van een opinie, tot denken, na-denken, her-denken.  Het vraagt van de bezoeker een engagement.  Kunst is niet vrijblijvend

Frans Vercoutere beeldend kunstenaar is curator van “ WARUM? – ieder zijn oorlog. “  De voorbije jaren werkte hij reeds een aantal keren rond dit thema.

Praktisch

De tentoonstelling loopt van 15 juni tot 21 september 2014  op diverse locaties in Zonnebeke (bibliotheek De Letterschuur, kasteeldomein, Memorial Museum Passchendaele 1917, Berten Pilstraat 5 en kerk in Zonnebeke.)

Alle locaties zijn dagelijks toegankelijk van 9.00 tot 17.00 uur (uitgezonderd bibliotheek maandag van 9.00 tot 12.00 uur, dinsdag, woensdag, donderdag en vrijdag van 14.30 tot 18.30 uur, zaterdag van 13.00 tot 17.00 uur).

De cataloog is gratis te verkrijgen in bibliotheek De Letterschuur en balie Memorial Museum Passchendaele 1917.
De tentoonstelling is vrij toegankelijk.
Curator: Frans Vercoutere
Organisatie: Dienst cultuur Zonnebeke, bibliotheek De Letterschuur in samenwerking met Memorial Museum Passchendaele 1917  – cultuur@zonnebeke.be - bibliotheek@zonnebeke.be - 051 48 00 61.

Finissage: zondag 21 september 2014 – bibliotheek De Letterschuur.