Fietsend achter het front (Poperinge)
14 July 2014 - Poperinge - Bron: Stad Poperinge
Met gids en fiets in het spoor van WOI
 
POPERINGE – Tijdens de Eerste Wereldoorlog was Poperinge de eerste halte na de hel van de loopgraven rond Ieper. Toerisme Poperinge organiseert elke woensdagnamiddag een fietstocht in het spoor van WOI. Een gids neemt de deelnemers mee voor een tocht van ong. 30 kilometer langs enkele belangrijke WOI-sites. Voor woensdag 16 juli 2014 beloven de weerkaarten alvast ideaal fietsweer.
 
‘Pop’, zo heette Poperinge in de Britse soldatenmond, werd het geliefkoosde ontspanningsoord van vele militairen waarbij eten en drinken belangrijkst waren naast een filmbezoek, sport, toneel en winkelen. ‘Poperinge was één van de zeven wereldwonderen, de andere zes tijdelijk niet meegerekend,’ schreef officier E. Blunden. Voor anderen werd Poperinge de hel: door oorlogsmoeheid deserteerden een aantal soldaten, wachtten in het celblok en werden op de binnenkoer van het stadhuis geëxecuteerd. Een aantal hulpposten en veldhospitalen verrezen rond Poperinge. Op de hoeve Remi Quaghebeur verrees een hospitaal en heel wat slachtoffers werden begraven op het nabijgelegen Lijssenthoek dat nu de grootste Britse militaire hospitaalbegraafplaats is en waar sinds september 2012 ook een bezoekerscentrum is gebouwd.

Tijdens de wekelijkse zomerfietstocht vertelt een Poperingse gids de deelnemers alles over deze en andere WOI-sites. De fietstocht van ongeveer 30 kilometer brengt je langs militaire begraafplaatsen, de dodencellen en executieplaats, veldhospitalen en kampementen. Onderweg wordt een pauze gehouden in herberg ’t Jagerhof waar de tentoonstelling ‘De Eerste Wereldoorlog achter het front, tussen De Lovie en de abdij van Sint-Sixtus’ loopt. En uiteraard laat de gids het niet na om de deelnemers ook andere verhalen over Poperinge mee te geven.

De fietstocht vindt elke woensdagnamiddag in juli en augustus plaats. De tocht vertrekt om 13.30 uur aan de dienst Toerisme, Grote Markt 1. Verzamelen vanaf 13 uur. Einde rond 18.30 uur. Deelnemen kost 7 euro per persoon (inbegrepen: gids, drankje, bezoeken, incl. tentoonstelling in ’t Jagershof).Vooraf inschrijven mag, maar is niet noodzakelijk.

Een fiets is niet in de prijs inbegrepen. Die kan je zelf meebrengen of huren bij Hotel Belfort of Tomacc Bikes in het stadscentrum.

Meer info en inschrijven: Toerisme Poperinge, Grote Markt 1, 8970 Poperinge. T. 057 34 66 76 of toerisme@poperinge.be.