79° Nationale hulde aan Koning Albert I en de Helden van de IJzer
30 July 2014 - Nieuwpoort - Bron: Stad Nieuwpoort
Zondag 3 augustus 2014 vindt aan het IJzergedenkteken te Nieuwpoort, gelegen aan de ring rond de Sluizen, de jaarlijkse nationale hulde aan Koning Albert I en de Helden van de IJzer plaats, een plechtigheid die jaarlijks mag rekenen op een zeer grote aanwezigheid van tal van vaderlandslievende – en oud-strijdersverenigingen vanuit het ganse land. Vorig jaar telden wij 225 vaandels.

De plechtigheid vangt aan met een defilé van de vaandeldragers (parcours: parking naast Fonteinenplein Kaai – onder de Langebrug door – P. Deswartelaan – Ring rond de Sluizen); daar staat de eretribune opgesteld voor de prominenten. Het defilé wordt aangevat onmiddellijk na aankomst van de Vertegenwoordiger van de Koning om 09u55.

Eens voorbij de tribune nemen de vaandeldragers hun plaatsen in aan het IJzergedenkteken waar om 10u20 de hulde aanvangt met:
  • Oecumenische dienst voorgedragen door voorgangers uit de Rooms-Katholieke -, de Protestantse – en de Anglicaanse kerkgemeenschap
  • Om 11u : toespraak door de heer J. Brenton, ambassadeur van Groot-Brittannië, toespraak door de nationaal voorzitter a.i. van het Koninklijk Verbond van Veteranen en Sympathisanten van Koning Albert I, de heer V. Mortier, en door de heer R. Crabbe, burgemeester en voorzitter van het inrichtend comité
  • Aansluitend vindt de bloemenhulde plaats.  Wij kunnen nu reeds met zekerheid zeggen dat er maar liefst 46 kransen of bloemstukken zullen worden neergelegd.
Omstreeks 11u40 – na het vertrek van de Vertegenwoordiger van de Koning, wordt de plechtigheid verder gezet aan het gedenkteken van de 81°D.I.T. Française met een korte bloemenhulde; tot slot wordt aan het British Memorial to the Missing een bloemenhulde gebracht waar ambassadeur J. Brenton eveneens een korte toespraak zal houden.  Einde van de plechtigheid omstreeks 12u30.