De ‘Korte Twintigste Eeuw’ in Heuvelland
26 August 2014 - Heuvelland - Bron: Toerisme Heuvelland
In het najaar van 2014 starten de herdenkingen ‘100 jaar  Grooten oorlog’. Dit conflict is niet alleen belangrijk omwille van zijn bloederige omvang en de vragen die dit oproept. Het belang van deze wereldbrand zit ook in haar gevolgen. In de Eerste Wereldoorlog zitten namelijk ook de wortels van de nog veel dramatischer Tweede Wereldoorlog. En laat die Tweede Wereldoorlog eigenlijk de voorbode zijn van de Koude Oorlog. De Britse historicus Eric Hobsbawm omschreef dit gegeven ooit als de ‘Korte Twintigste Eeuw’.

De gemeente beschikt over drie authentieke sites waar men het verhaal van de ‘Korte Twintigste Eeuw’ kan ervaren in de praktijk. Met ‘Bayernwald’ beschikt de gemeente over een Duits loopgravennetwerk uit de Eerste Wereldoorlog.



En net voorbij deelgemeente Westouter bevindt zich een bunker uit de Maginotlinie wat dan weer een relict uit de Tweede Wereldoorlog is. Onder de Kemmelberg bevindt zich een commandobunker uit de Koude Oorlog.

Een opeenvolgend bezoek aan deze drie restanten uit die ‘Korte Twintigste Eeuw’ maakt duidelijk dat deze drie conflicten onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Dat alles maakt van dit bezoek een zeer unieke ervaring. De gidsbeurten zijn gericht op het duiden van deze plekken in het grotere conflict en het situeren van de rode draden tussen deze conflicten. Het schetsen van zo’n overzicht geeft inzicht in het ontstaan van conflicten en biedt zo een uitzicht op die elementen die de vrede bewerkstellingen. Zo vormt het een goede aanleiding om het verhaal en het ‘waarom’ van Europa en de mensenrechten in de kijker te zetten. Tijdens de Open Monumentendag wordt ook de nieuwe publicatie te koop aangeboden.

Praktische info

Zondag 14 september 2014 van 10u tot 18u
Vanaf 10u worden om het half uur gratis gidsbeurten voorzien.
Startplaats: site Bayernwald, Voormezelestraat, Wijtschate. In Bayernwald ontvangt u dan een routebeschrijving naar de 2 andere sites. Eigen vervoer voorzien.

Meer info: 057 45 04 71, cultuur@heuvelland.be