Nieuw Frans oorlogsmonument in Nieuwpoort
17 September 2014 - Nieuwpoort - Bron: Stad Nieuwpoort
In 2015 zal de Stad Nieuwpoort, samen met de Franse Ambassade en het Frans Consulaat-Generaal, een nieuw Frans oorlogsmonument oprichten, ter ere van de Franse Fusiliers Marins en de Zouaven. 

Dit monument wordt geplaatst nabij het sluizencomplex.  Hiermee wil Nieuwpoort dank betuigen aan een groep moedige soldaten waarvan 1162 onder hen het leven lieten in de 2 eerste jaren van WO1 tijdens het vrijwaren van het sluizencomplex en het behouden van de inundatie. In het monument komt een urne dat aarde (Terre d’Amis) zal bevatten uit Senegal, Marokko, Tunesie, Algerije, Frankrijk en Nieuwpoort.

Op donderdag 18 september 2014 wordt om 10 u in de Redanweg, naast het bedrijf Marelec, wat poldergrond ingezameld. Aansluitend wordt in het militair kamp Lombardsijde, zand opgeraapt van ”La grande dune” waarop zich het graf van de Franse luitenant Thuret bevindt.  De aarde en het zand worden gestopt in een van de 6 kleurrijke keramieken urnes vervaardigd door de  Nieuwpoortse kunstenares Magda Bouillon.