Museum aan de IJzer heeft aandacht voor de Vredesweek
24 September 2014 - Kaaskerke - Bron: Museum aan de IJzer
VRIJDAG 26 SEPTEMBER 2014

• AANDACHT VOOR DE VREDESWEEK
• START INLEZEN NAMENLIJST 1914-2014

Op 26 september 2014 - middenin de Vredesweekcampagne - wordt door de leerlingen van de aanwezige scholen gestart met het inspreken van de namen van de meer dan 40.000 gesneuvelde Belgische soldaten in WOI. De geluidsband zal vanaf 11 november a.s. altijd te horen zal zijn aan de oevers van de IJzer, de plaats waar een van de grootste misdaden in de vaderlandse geschiedenis plaatsvond.

NIELS DESTADSBADER - o.a. boegbeeld van de campagne tegen pesten op school en misbruik van sociale media (zie doelstelling Vredesweek)! - is aanwezig van 10.00 u. tot 12.00 u. voor assistentie op regiematig en technisch vlak, alsook voor het inlezen van de eerste namen.

Uiteraard willen wij ook de leerlingen van andere scholen de gelegenheid bieden om de gesneuvelden terug een naam te geven. T.e.m. vrijdag 7 november a.s. kunnen alle scholen die het Museum aan de IJzer bezoeken het inspreken van de namen verder zetten. Niet alleen een hele eer maar tevens een uniek feit dat zeker in de schoolannalen moet worden opgenomen!

26 september valt middenin de VREDESWEEK-campagne

Deze loopt immers van 21 september - internationale dag van de vrede - tot 2 oktober 2014 - internationale dag van de geweldloosheid. Ook het Museum aan de IJzer (IJzertoren) sluit zich aan bij de Vredesweek-campagne. Overeenkomstig de doelstellingen van het Museum aan de IJzer -
Vrede, Vrijheid en Verdraagzaamheid - leggen we ons niet neer bij haat, maar staan recht voor dialoog, voor vrede en gelijkwaardigheid in de samenleving.

NAMENLIJST 1914-2014: meer dan 40.000 gesneuvelde Belgische soldaten in WOI

Een namenlijst is meer dan een lijst met namen. Tijdens de Eerste Wereldoorlog werden meer dan 40.000 Belgische soldaten vermoord in een  oorlog die niet nodig was geweest. Hun namen vind je terug in lijsten op de talloze monumenten en in archieven allerhande. Door hun enorme aantal worden de lijsten abstract. Het is een lijst met namen. Pas als ze uitgesproken worden, luidop, fluisterend, schreeuwend, … worden het weer namen van mensen, mensen die ooit geleefd hebben, ooit droomden, liefhadden en geliefd werden.

Vanaf 11 november a.s. zullen alle bezoekers aan het Museum aan de IJzer - via de crypte van de eerste IJzertoren, over het Via Dolorosa-pad dat naar de IJzertoren leidt - op een aangrijpende wijze kunnen luisteren naar de namen van de vooral jonge - en daarom spreken we ook jonge mensen aan om de namen in te spreken - gesneuvelde soldaten. En uiteraard zullen we bij deze ook de burgerslachtoffers niet vergeten. Alle slachtoffers zijn belangrijk, ongeacht afkomst, taal, leeftijd of religie. De namen werden ook niet alfabetisch gerangschikt aangezien de slachtoffers ook niet ‘alfabetisch’ sneuvelden.

Vanaf vrijdag 11 november 2014 zullen de namen ook digitaal kunnen worden geraadpleegd in het Museum aan de IJzer. Uiteraard is iedereen van harte welkom op de Vredesdag aan de IJzer. Meer info vind je op http://vredesdag.aandeijzer.be.