Nieuwe publicatie: Tocht langs oorlogsbrouwerijen
17 October 2014 - Alveringem - Bron: Gemeente Alveringem
Officiële voorstelling van de monografie "Bier! Een vloeibare oorlogsgeschiedenis"
én het officieel inrijden van de daarin geïntegreerde verkenning van de oorlogsbrouwerijen achter het IJzerfront in de zomer van 1918
 
op zondag 19 oktober 2014 om 10.00 uur


 
Op dat uur stipt vertrekt een toeristentreintje aan het Mout- & Brouwhuis de Snoek voor een unieke exploratie achter het Ijzerfront langsheen maar liefst een 20-tal oorlogsbrouwerijen. Het Mout- & Brouwhuis de Snoek in Alveringem laat de herdenking van de Groote Oorlog immers niet zomaar voorbijgaan. Het kan ook niet anders.
 
Nergens anders in Vlaanderen dan in De Snoek kan je er een brouwerij binnenstappen die in alle authentieke glorie het  verhaal van de dorst in de Groote Oorlog vertelt. Het is alsof brouwer Camiel Vanderheyde er nog aan de roerkuip staat. Is deze brouwerijsite nu een industrieelarcheologisch unicum in Vlaanderen en de ons omringende regio’s, tijdens de oorlog waren er in het onbezette gebied nog meer dan 100 dergelijke dorpsbrouwerijen die op vraag van de soldaten op volle toeren draaiden. In de nieuwe publicatie Bier! Een vloeibare oorlogsgeschiedenis  voert het Mout- & Brouwhuis de Snoek u niet alleen als lezer maar ook als actieve cultuurtoerist mee naar de zomer van 1918 om er kennis te maken met de bierbrouwers in Fortem, Lo, Pollinkhove, Gijverinkhove, Izenberge, Bulskamp, Wulveringem, Vinkem en Alveringem. Zij zullen u hun oorlogsverhaal vertellen. Verdienden ze een mooie penning aan de oorlog, toch was het door de grondstoffenschaarste, de inmenging van de legeroverheid, …. niet allemaal koek en ei. Hoe ze dit met een West-Vlaamse vindingrijkheid oplosten verneemt u
tijdens deze exploratietocht.
 
Onderweg wordt natuurlijk een paar keer halt gehouden. Zo stappen we ’s middags onderweg af  om ons soldatenrantsoen (waar iedereen zelf voor zorgt)  te verorberen.  En in de namiddag wordt ook minstens nog een keer halt gehouden, waaronder  in ’t Zwaantje. ‘Men kan op één been toch naar het front niet gaan’.
 
Omstreeks 17.00 u wordt het treintje terug verwacht aan het Mout- & Brouwhuis de Snoek. Juist op tijd om nog wat te praten in de museumherberg vooraleer de klaroenblazers het sluitingsuur blazen.
 
Voor het treintje wordt een tussenkomst gevraagd van amper 8,- euro voor de leden en 10,- euro voor de niet-leden. De drink(s) onderweg zijn niet inbegrepen. Om uw deelname te bevestigen geef een seintje aan de secretaris via de telefoonlijn 0495 929019 of de (digitale) postduif: duflou.bernard@skynet.be en schrijf het bedrag over op de rekening van Westhoek-Monumenten vzw: IBAN BE63 4766 2161 6108 - BIC KREDBEBB.
 
Het Mout- & Brouwhuis de Snoek kijkt alvast uit naar uw zeer gewaardeerde komst, want het is  er ten stelligste van overtuigd dat u dit rendez-vous met de oorlogsbrouwers niet mag missen. Tot zondag 19 oktober 2014, onze rustdag achter de frontlinie.

Meer info: www.desnoek.be