Speciale editie Esense Bode neemt de lezer 100 jaar terug naar WO1 in Esen
20 October 2014 - Esen - Bron: De Esense Bode
Op 20 oktober 1914, vallen de Duitste troepen in hun opmars naar Diksmuide terug Esen binnen. Wanneer blijkt dat Diksmuide niet zomaar in te nemen is, keren de Duitste troepen zich furieus tegen de Esenaren die dit zullen betalen met heel wat moord- en brandoffers.

Op 20 oktober 1914 worden burgers gevangen gehouden in de kelders van de brouwerij. Huizen worden in brand gestoken: het gemeentehuis, het huis van de burgemeester, ... en zelfs de kerk worden rond 20u in de as gelegd.

49 onschuldige burgers worden in de eerstvolgende dagen door de bezetter gedood. 522 mannen, vrouwen en kinderen worden tot 15 november is erbarmelijke omstandigheden gevangen gehouden in de brouwerij.

Dit ‘Drama van Esen’ heeft de redactie van de Esense Bode opgenomen is hun speciale editie die volledig gaat over hetgeen Esen heeft ondergaan tijdens WOI.



Alle Esenaren ontvingen reeds deze unieke publicatie in hun bus. Geïnteresseerden van buiten Esen kunnen ook een exemplaar van dit collectors item aankopen voor de prijs van 3 euro. De boekjes zijn te koop bij bakkerij ‘De Platse’ op het Esenplein en bij uitgever Stefaan Pollet, Steenstraat 3, 8600 Esen-Diksmuide (deesensebode@hotmail.com). Ook bij de ‘Dolle brouwers’ kan met het boekje aankopen en dit tijdens de WOI-tentoonstelling op zaterdag 25 oktober, zondag 26 oktober en zondag 2 november 2014 telkens in de namiddag.