Reünie onderwaterzetting 1914
21 October 2014 - De Panne - Bron: Benedict Wydooghe
In oktober 2013 verscheen het boek ‘De sluiswachter van de IJzer’ van Benedict Wydooghe. Het is inmiddels aan een derde druk toe en maakte bij een aantal lezers een en ander los. Nabestaanden van betrokkenen bij de onderwaterzetting zochten de auteur op, toonden hem documenten en vertelden verhalen. Na een eeuw onderwaterzetting, nodigt de auteur hen uit op een symbolische datum en locatie.

De ontmoeting (ENKEL OP UITNODIGING) gaat door op vrijdag 31 oktober 2014 in villa Zonneweelde in De Panne, Albert Dumontlaan 18.

De datum verwijst naar de succesvolle inundatie van 29 oktober tot 1 november 1914. De villa was het inundatiehoofdkwartier indertijd. Tijdens de oorlog overnachtten de oversten van de Sapeurs Pontonniers er vaak. De villa noemden ze voor de gelegenheid ‘Au bon Genie’. In de koppelwoning logeerden Hendrik Geeraert en zijn makkers, waarvan nu een aantal kleinzonen elkaar zullen treffen. De eigenares, Lut Amant zal hen rondleiden in haar authentiek gerestaureerde zomerhuis. Aan het interieur is sinds 1914 nauwelijks iets veranderd.

Meer info: