Bezoek Gouverneur-Generaal Canada aan Zonnebeke/Passendale
22 October 2014 - Zonnebeke - Bron: Gemeente Zonnebeke
Passendale (Zonnebeke)
Dinsdag 28 oktober 2014
10u30 - 10u50


Kransneerlegging aan het Passchendaele Canadian Memorial De Gouverneur-Generaal zal de Canadese soldaten, gesneuveld bij de Slag om Passendale (Okt-Nov 1917) eer betonen door het leggen van een krans aan het Canadese monument in Passendale, deelgemeente van Zonnebeke.
 
Dit Canadese slagveld-memoriaal staat op de plaats waar Canadese soldaten te maken kregen met mogelijk de meest verbeten tegenstand en de moeilijkste omstandigheden waarmee Canadese soldaten te maken kregen in WO1. Te Passendale werden 9 Victoria Cross eretekens toegekend, de hoogste onderscheiding voor Commonwealth-soldaten.  Op geen enkele andere plek werden tijdens WO1 zo'n groot aantal Victoria Crosses uitgereikt aan Canadezen. Het toont de heroïsche moed, zelfopoffering en volharding waarmee de Canadezen vochtten te Passendale.
 
Na de ontvangst door burgemeester Cardoen zal Passendale-expert Franky Bostyn, historicus verbonden aan het Belgische Ministerie van Defensie, de omstandigheden uitleggen waarin de Canadese soldaten moesten vechten bij de Slag om Passendale. Nadien legt de Gouverneur-Generaal een krans aan het monument.

Zonnebeke
Dinsdag 28 oktober 2014
11u00-12u


Bezoek aan het Memorial Museum Passchendaele 1917 De Gouverneur-Generaal bezoekt eerst de Canadese sectie in het museum, dat het verhaal vertelt van de Canadese betrokkenheid in Vlaanderen in WO1 en bij de de Slag om Passendale in het bijzonder. De slag om Passendale kostte Canada 16.000 doden en gewonden, maar het lukte het Canadese leger om Passendale in te nemen, wat de andere Commonwealth-landen niet was gelukt. Na het bezoek in het museum volgt er buiten een boomplantingsceremonie in het pas geopende nieuwe deel van de tuin, aan de Canadese poppy garden die daar zal worden ontwikkeld. Het gaat om een suikeresdoorn, bekend omwille van zijn blad dat op de Canadese vlag afgebeeld staat, de prachtig verkleurende bladeren in de herfst en van de esdoornsiroop.

Memorial Museum Passchendaele 1917, Berten Pilstraat 5A, Zonnebeke 

Op het einde van de de boomplantingsceremonie zal de Gouverneur-Generaal het woord richten tot de aanwezigen.