Duke van Westminster plant een stek van een katwilg in het Passchendaele Memorial Park
24 October 2014 - Zonnebeke - Bron: Gemeente Zonnebeke
Op zondag 26 oktober 2014 om 11.00 uur gaat de Duke van Westminster (Gerald Grosvenor, 6th Duke of Westminster) een stek van een katwilg planten in het Passchendaele Memorial Park (exacte locatie zie kaartje in bijlage 'osier sapling'). 



Het verhaal achter de katwilg vindt zijn oorsprong in de Eerste Wereldoorlog. Na de zware gevechten te Zandvoorde op 30 oktober 1914 sneed Sacville George Pelham, 5th Earl of Yarborough, de broer van de gesneuvelde Charles Pelham Lord Worsley, een tak af van een zwaar gehavende katwilg. Het was het enige levende wezen dat er nog te zien was op de heuvelrug.

De stek werd meegenomen naar het landgoed van de Worsley familie en daar geplant. Een tweede stek werd geschonken aan de familie van Captain Lord Hugh Williaum Grosvenor, de commandant van C Squadron, 1st Life Guards die ook sneuvelde en vermist geraakte in Zandvoorde op 30 oktober 1914. Hij was de zoon van de hertog van Westminster en een bekende polospeler.

In 1963 schonk kolonel Hugh Grosvenor, zoon van de gesneuvelde Lord Hugh, een stek van de boom aan het regiment. Ondertussen is deze stek uitgegroeid tot een volwaardige boom die net aan de poorten van de St Leonard's Road Combermere Braacks van de Life Guards te Windsor staat. De boom in Zandvoorde werd later volledig vernield.

Nu zal de cirkel van de boom weer rond zijn wanneer een nieuwe stek terug zal geplaatst worden op Zonnebeekse bodem. Een tweede stek wordt geplant in de nieuwe 'Flanders Memorial Garden' aan de Guards Chapel aan de Wellington Barracks te London.