Talbot House Poperinge presenteert Raoul Servais
08 November 2014 - Poperinge - Bron: Talbot House
Tentoonstelling van 14.11.2014 tot 10.05.2015



De aanvankelijke opzet van ‘Duiven’, de nieuwe tentoonstelling van filmmaker en kunstenaar Raoul Servais, was het bij elkaar brengen en bewaren van de steeds zeldzamer wordende mondelinge en schriftelijke getuigenissen over Wereldoorlog I.

Dankzij uitgebreide research in vele binnen- en buitenlandse archieven, boeken en oude kranten, aangevuld met de persoonlijke herinneringen van een oude frontsoldaat zijn vier bijzondere verhalen tot stand gekomen. Het zijn die verhalen die tijdens ‘Duiven’ aan het grote publiek zullen worden voorgesteld door middel van aquarellen, animated storyboards en vertellingen.

Centraal in het verhaal staan, zoals de titel van het project laat raden, duiven. De duif staat niet alleen symbool voor vrede en verdraagzaamheid, tijdens de Eerste Wereldoorlog werden duiven ook gebruikt als communicatie- en spionagemiddel. Een beter symbool voor de absurditeit van deze Oorlog bestaat niet.

Zoals iedereen weet was Wereldoorlog I een ware gruwel. In crisissituaties namen frontsoldaten soms bovennatuurlijke en paranormale verschijnselen waar. Wellicht waren dit mentale toevluchtsoorden. Het zijn deze verschijnselen die de rode draad vormen in de vier verhalen van Raoul Servais.

Aangezien een groot gedeelte van Europa verwikkeld was in deze oorlog, komen heel wat nationaliteiten aan bod in de tentoonstelling. Belgen, Fransen, Duitsers, Britten, Italianen en Senegalezen krijgen elk een plaats in de verhalen en in de tentoonstelling. Als een duif die over het slagveld vliegt wordt de bezoeker over grenzen en nationaliteiten heen getild. De uiteindelijke bedoeling is dat de waanzin van deze - en elke - oorlog wordt benadrukt.

Deze tentoonstelling belooft ontroerende en inspirerende een mengeling van fictie en non-fictie te worden.

Meer info: www.talbothouse.be