Opening nieuw derde generatie voetbalveld voor de Ieperse gemeenschap
15 November 2014 - Ieper - Bron: Stad Ieper
Persbericht dd. 14/11/2014 
  • U12-ploegen van alle 20 clubs uit de Premier League nemen dit weekend in Ieper deel aan het Christmas Truce National Tournament
  • Opening van het voetbalterrein dat op vrijdag 14 november om 17 uur aan de stad Ieper wordt geschonken door Richard Scudamore, Chief Executive van de Premier League.
  • Zeer educatief en cultureel weekend voor de spelers die een bezoek brengen aan de oorlogsbegraafplaatsen en namens hun club kransen neerleggen tijdens de Last Post-ceremonie aan de Menenpoort
  • Vijf dichters werken gedurende het weekend samen met de jongens aan een nieuw Christmas Truce-gedicht
  • Getty-link naar foto’s van de dag http://mm.gettyimages.com/mm/nicePath/gyisports?nav=pr252573848
Om de honderdste verjaardag te herdenken van een van de meest opmerkelijke daden in de oorlogsgeschiedenis – de voetbalwedstrijden van het kerstbestand van 1914 – opent de Premier League vandaag een kunstgrasveld van de derde generatie als geschenk aan de Belgische stad Ieper.
 
Om de opening van deze voorziening luister bij te zetten, heeft de Premier League U12-voetbalploegen van al zijn 20 clubs naar hier gebracht om deel te nemen aan de Christmas Truce National Tournament. De twee ploegen die de finale halen, keren op 13-14 december 2014 terug naar Ieper om er te spelen in het Christmas Truce International Tournament, waar zij het zullen opnemen tegen elftallen uit landen die 100 jaar geleden oorlog voerden tegen elkaar. Teams uit Duitsland, Frankrijk, België, Oostenrijk en Schotland nemen deel.
 
De Premier League houdt sinds 2011 een Christmas Truce International Tournament in Ieper en heeft een zodanig speciale band met de Vlaamse stad opgebouwd dat de organisatie er zich in december 2013 toe verbond een verlicht voetbalveld van de derde generatie aan te leggen in het Crackstadion van KVK Westhoek.
 
De nieuwe ‘Christmas Truce Pitch’ wordt officieel geopend op vrijdag 14 november 2014 door Richard Scudamore, Chief Executive van de Premier League, en Dominique Dehaene, schepen van de stad Ieper.
 
Een van de belangrijkste aandachtspunten van de ‘Community’-strategie van de Premier League zijn de investeringen in ‘Facilities and Grassroots’ (of voorzieningen en gewone mensen). Tot nog toe investeerde de Premier League meer dan 208 miljoen Britse pond (of bijna 262 miljoen euro) in voorzieningen via de Football Foundation, waarbij tot nu toe 493 kunstgrasvelden werden aangelegd. Op basis van een lopend financieringspartnerschap met de FA en de overheid via Sport England worden in de loop van de huidige driejarige overeenkomst nog eens 152 nieuwe velden aangelegd.
 
“De Christmas Truce Pitch is niet alleen een gepaste herdenking van 100 jaar Eerste Wereldoorlog, het vormt ook een unieke gelegenheid om een duurzame sportieve en culturele ervaring op te bouwen na 2014”, aldus Richard Scudamore. “De club en de gemeenschap samenbrengen is een voorbeeld dat alle clubs van de Premier League volgen en wij zijn verheugd dat wij ons steentje kunnen bijdragen om de mensen van Ieper een gemeenschappelijke aanwinst te bezorgen. De geschiedenis leert ons hier dat voetbal een fantastisch vermogen bezit om mensen te verenigen en barrières neer te halen. Dit veld zal jonge mensen uit heel Europa daartoe de kans geven en zo kunnen zij wat zich tijdens de Eerste Wereldoorlog in Ieper voordeed koppelen aan hun opvoeding."
 
Het tornooi en de opening van het veld maken deel uit van 'Football Remembers’, een samenwerking tussen de Premier League, de FA, de Football League en de British Council. De bedoeling is de aandacht van voetbalfans te vestigen op wat zich op kerstdag 1914 afspeelde in Vlaanderen, België.
 
Het veld zal gezamenlijk worden gebruikt door de stad Ieper en haar voetbalploeg en door de Premier League. De plaatselijke scholen en gemeenschapsgroepen van de stad Ieper zullen het veld op weekdagen gebruiken, terwijl het ’s avonds en in de weekends zal worden gebruikt door de verschillende clubs van KVK Westhoek, dat momenteel in de Belgische vierde klasse speelt. De stad staat in voor het permanente onderhoud van de voorzieningen.
 
De Premier League behoudt een band met de voorziening doordat zij die gedurende een aantal weken per jaar mag gebruiken. Dat betekent niet alleen dat het Christmas Truce Tournament zal blijven plaatsvinden in Ieper, maar ook dat het veld gedeeld zal worden door ploegen uit Engelse en Welshe scholen en door ploegen voor gemeenschaps- en jeugdontwikkeling die tot clubs uit de Premier League behoren.
 
De League streeft er tevens naar de voorzieningen ter beschikking te stellen van andere relevante voetbal- en sportorganisaties uit heel Europa, zodat zij ervan kunnen genieten in een sfeer van vrede en verzoening, vooral voor die jongeren die de slagvelden van de Eerste Wereldoorlog bezoeken.
 
Het Christmas Truce National Tournament haakt in op twee factoren die centraal staan in het programma voor jeugdontwikkeling van de Premier League: enerzijds elitevoetbal spelen tegen tegenstanders van topkwaliteit en anderzijds opvoeding.
 
Doordat de spelers zich moeten proberen te kwalificeren voor een groter tornooi, maken zij zo kennis met de idee van wedijver. Dit is ook het enige tornooi in deze fase van hun ontwikkeling waarin alle 20 Premier League-clubs het tijdens één weekend tegen elkaar opnemen.
 
De plannen voor het 3G-voetbalveld ontstonden in december 2013, toen de League, de stad en de voetbalclub een ‘Memorandum of Understanding’ ondertekenden. De plaatselijke kunstgrasfabrikant Lano Sports werd belast met de aanleg.
 
Nadat het Belgische voetbalseizoen in mei 2014 was afgelopen, gingen de werkzaamheden aan het veld van start. De eerste taak bestond erin de site vrij te maken en drainering te installeren. Het kunstgrasveld van de derde generatie werd aangelegd in juli. Om zich ervan te vergewissen dat het veld klaar was voor het nieuwe seizoen werden dan in augustus de bevestigings- en montagestukken van de doelen, hoekschopvlaggen, dug-outs en omheiningen geïnstalleerd. KVK Westhoek heeft sindsdien getest of de voorzieningen helemaal gebruiksklaar zijn.