Concert: The Armed Man – A Mass for Peace (Karl Jenkins)
16 November 2014 - Diksmuide - Bron: Willy Goossens
The Armed Man – A Mass for Peace (Karl Jenkins)”



Concert ter gelegenheid van de herdenking van de kerstbestanden te Diksmuide in 1914 door het gemengd koor Aquarius, Le Madrigal de Lille en een instrumentaal ensemble van SAMW Diksmuide. Het geheel staat onder leiding van Marc Michael De Smet.

Projectie van tekeningen door visueel kunstenaar Koen Broucke.
Sint Niklaaskerk Diksmuide, 14 december 2014 om 16 uur.

Programma:

Optreden van de klas Algemene Muzikale Vorming van de SAMW Clemens non papa Diksmuide:
  • “Vreemd gevoel” Bart Vermeirsch
  • “Wij kinderen van de wereld” Bart Vermeirsch
Begeleiding: Fauve Vermeirsch, piano en Liesemarie Beelaerts, cello.

Historische evocatie van de overdracht van de monstrans.
Begeleiding: Fauve Vermeirsch, piano (“No man’s land” van Felix Vermeirsch)

Uitvoering van creaties door drie generaties West-Vlaamse componisten (Felix Vermeirsch, Petra Vermote en Roland Coryn) op basis van teksten van de war poets, zoals geselecteerd door Tom Lanoye in zijn bundels ‘Niemandsland’ en ‘Overkant’. 

Creatie van Felix Vermeirsch op teksten van Tom Lanoye (uit “De bestorming”, een bewerking van “The Assault” van Robert Nichols:
  • Het donderen der kanonnen
  • Inslag en kabaal door gemengd koor Aquarius
  • Creatie van Petra Vermote: “Fusée” op tekst van Guillaume Appolinaire door Le Madrigal de Lille
  • Creatie van Roland Coryn: “Memorial for Doomed Youth” op teksten van Ivor Gurney, August Stramm en Wilfred Owen door gemengd koor Aquarius The Armed Man (Karl Jenkins) door gemengd koor Aquarius en Le Madrigal de Lille met live projectie van tekeningen door visual artist Koen Broucke
The Armed Man – A Mass for Peace

‘The Armed Man – A Mass for Peace’ werd gecomponeerd door de Britse componist Karl Jenkins (°1944) ter gelegenheid van de millenniumviering in 2000. Het werd opgedragen aan de slachtoffers van de oorlog in Kosovo ( 1997-1999). Zoals het ‘War Requiem’ van Benjamin Britten, is het in wezen een oproep tegen oorlog en net als het werk van Britten, is het gebaseerd op de traditionele vorm van de christelijke mis, die de componist combineert met andere tekstbronnen. De titel van het stuk is een vertaling van een populair Frans lied uit de 15de eeuw,”L’homme armé” waarin de
noodzaak tot bewapening tegen oorlogsgevaar wordt bezongen. Als om aan te tonen dat we in 2014 weinig geleerd hebben. De melodie van dit lied wordt door Karl Jenkins als opening en slot van zijn compositie briljant uitgewerkt. De andere bronnen - de Bijbel, het Indische epos Mahabharata, de Islamitische oproep tot gebed, Rudyard Kipling (1865-1936), Alfred Tennyson (1809-1892) een overlevende van het bombardement op Hiroshima - illustreren het universele karakter van deze vredesmis.

De muzikale verschillen met Britten zijn aanzienlijk. Als gewezen popmuzikant kiest Jenkins voor een klassieke stijl die makkelijk in het oor ligt en die de luisteraar ritmisch prikkelt en emotioneert. Begrijpelijk dus dat het werk al meer dan 1000 maal werd uitgevoerd in tientallen landen. Op 14 december 2014 – 14 jaar na de creatie, maar aangewezen in het eerste jaar van de herdenking van WO I, wordt het werk voor het eerst in Vlaanderen integraal door professionele musici uitgevoerd.

Het kamerkoor AQUARIUS, het vocaal ensemble ‘Le Madrigal’ uit Lille en instrumentale docenten van de stedelijke Academie voor Muziek en Woord ’ Clemens non Papa’ uit Diksmuide verzorgen deze Belgische creatie. Het geheel onder leiding van Marc Michael De Smet. Voor het voorprogramma werd aan drie West-Vlaamse componisten van verschillende generaties – Roland Coryn (°1938), Petra Vermote (°1968) en Felix
Vermeirsch (° 1999) gevraagd om een kort koorwerk te schrijven op een tekst van de vele War Poets. Deze werden door schrijver Tom Lanoye grandioos hertaald in zijn bloemlezingen ‘Niemandsland’ en ‘Overkant’.

Praktische informatie

Het concert heeft plaats in de Sint-Niklaaskerk te Diksmuide, op 14 december om 16 uur.

Reservaties en tickets : CC ‘t Kruispunt, Maria Doolaeghestraat 2b, 8600 Diksmuide, tel. 051 79 32 50, info@cckruispunt.be, www.kruispunt.be
  • 20 euros
  • 10 euros voor groepen vanaf 10 p.
  • 5 euros voor jongeren tot 18 jaar.