Tuin van de eeuwigheid in Deutscher Bundestag
16 November 2014 - Vladslo - Bron: Albert Ommey
Zondagnamiddag had op het tweede Duitse televisienet (ZDF) van uit de Deutscher Bundestag (Duits parlement) in Berlijn een rechtstreekse herdenking- en rouwdienst plaats ter nagedachtenis van alle slachtoffers van de 1° en 2° Wereldoorlog, van alle andere oorlogen van vroeger en nu en alle mensen over de hele wereld die van onrecht, geweld of vervolging het slachtoffer zijn.
 
De Volksbundes Deutsche Kriegsgräberfürsorge e.V. herdenkt in het bijzonder alle gesneuvelde soldaten. Deze vereniging staat in voor het onderhoud van Duitse soldatenkerkhoven. Zij kan rekenen op vrijwilligers om deze taak uit te voeren. Ook giften zijn zeer welkom  Info: www.volksbund.de
 
Tijdens de plechtigheid was er een uitzonderlijke vertegenwoordiging uit Vlaanderen.
 
Er werd een toespraak gehouden door Kathelijn Vervarcke, schrijfster van een boek over het leven van Peter Kollwitz, samen met Philipp Kocks, acteur, die zich als Peter Kollwitz voorstelde. Eenmaal als de zoon van Käthe Kollwitz uit de Eerste Wereldoorlog, gesneuveld in Esen (Diksmuide) en eenmaal als de neef van Käthe Kollwitz uit de Tweede Wereldoorlog, gesneuveld in Rusland. In de verbeelding van Kathelijn Vervarcke, de schrijfster en als moeder, stelde ze haar zoon Peter voor. In Vlaanderen duurde de oorlog voor Peter slechts 10 dagen tot hij sneuvelde. Hij had zelfs de vijand nog niet gezien. Wat zijn kameraden daarna beleefden wist hij evenmin.
 
In Vladslo op het Duits soldatenkerkhof ligt Peter Kollwitz begraven in de nabijheid van de beelden van het “Treurend Ouderpaar” van zijn moeder Käthe Kollwitz. Op 23, 24,25 en 26 oktober jl. had de voorstelling de “Tuin van de eeuwigheid” plaats (honderd jaar na de start van de Eerste Wereldoorlog). Het wedervaren van 4 gesneuvelde soldaten zijnde Frans Van Raemdonck, John McCrae, Raoul Snoeck en Peter Kollwitz, werd door 4 acteurs gebracht met groot succes.
 
Het verhaal van Peter Kollwitz dat Kathelijn Vervarcke en Philipp Kocks in de Deutscher Bundestag brachten kan gezien worden als een verlengstuk van de “Tuin van de Eeuwigheid” gebracht op en rond het Duits Militair kerkhof van Vladslo en liet niemand onberoerd.
 
Een les uit het hele verhaal is dat bij een oorlog er nooit winnaars en verliezers zijn, maar alleen verliezers.
 
Wie deze plechtigheid wil bekijken kan terecht op volgende link zolang ze beschikbaar is op het videobestand van het ZDF: http://tinyurl.com/mrttuop