Hoed Af voor Elsie Knocker en Mairi Chisholm
28 November 2014 - Ieper - Bron: Stefaan Vandenbussche
Op zaterdag 22 november 2014 was het honderd geleden dat twee Britse vrouwen, Elsie Knocker en Mairi Chisholm, in het dorp Pervijze aankwamen en er een eerstehulppost in de kelder van een zwaar beschadigd huis openden.

Elsie en Mairi verleenden er eerste hulp, die nu ‘gouden uur’ behandeling genoemd wordt, aan soldaten vooraleer hen door te sturen naar militaire hospitalen verder achter de linies. Ze raakten al snel bekend als ‘De Engelen van Pervijze’.

Elsie Knocker, 30, en Mairi Chisholm, 18, leefden en werkten op honderd meter van de Duitse linies, ze ondergingen maandenlang bombardementen en waren een duidelijk doel-wit voor scherpschutters. Hun levensomstandigheden waren verschrikkelijk. Voor hun moed benoemde de Belgische Koning Albert hen tot Ridder in de Leopoldsorde in januari 1915.

Elsie en Mairi waren de enige vrouwen die werkelijk op de westelijk frontlijn werkten.

Zij werkten bijna vier jaar lang onbezoldigd en ze ontvingen ook weinig officiële hulp. Bij pauzes in de gevechten keerden ze terug naar het Verenigd Koninkrijk en haalden ze geld op in theaters en openbare bijeenkomsten zodat ze hun post draaiende konden houden. Elsie en Mairi en hun patiënten overleefden een aanval met gifgas in de lente van 1918. Hun hond, genaamd Shot, redde hun leven door alarm te slaan maar hij schoot er het leven bij in.

Elsie en Mairi’s uitzonderlijke moed bij het redden van veel soldatenlevens is het onderwerp van het boek Elsie and Mairi Go To War: Two Extraordinary Women on the Western Front door Diane Atkinson, uitgegeven door Random House in 2009.

In 2013 begonnen Dr. Diane Atkinson en Stefaan Vandenbussche geld in te zamelen voor een levensgroot standbeeld als eerbetoon aan Elsie en Mairi. Stefaan werkt voor de CD&V-fractie in het Vlaams Parlement en geeft regelmatig lezingen over ‘Vrouwen in de Groote Oorlog’.

De bekende Belgische beeldhouwster Josiane Vanhoutte heeft de bronzen beelden gemaakt.



Het beeld van Elsie en Mairi en hun hond Shot werd onthuld in de tuin van het Ariane Hotel, Slachthuisstraat 58 in Ieper, op zaterdag 22 november 2014 om 15u.

Dit beeldhouwwerk herinnert ons aan het werk verricht door alle vrouwen tijdens de Eerste Wereldoorlog, en is een eerbetoon aan de humanitaire hulpverleners die hun leven riskeren om anderen te helpen in hedendaagse oorlogsgebieden zoals Syrië, Irak en Afghanistan.