De Franse winter
10 December 2014 - Zonnebeke - Bron: Gemeente Zonnebeke
Om de bijdrage van het Frans leger tijdens de winter van 1914-1915 in onze streek te herdenken,  vindt er op zaterdag 13 december 2014 om 10 uur aan het Frans monument op Broodseinde een herdenkingsplechtigheid plaats. Om 11 uur volgt er een plechtigheid op de Franse begraafplaats Saint-Charles-de-Potyze.

NSB

Dankzij de plaatselijke NSB werd er op 11 september 1977 op Broodseinde een gedenkteken ingehuldigd. Emile Comyn had de nodige grond gratis ter beschikking gesteld en het NSB-bestuur onder impuls van hun secretaris André Speybrouck mocht uit diverse ontwerpen van de plaatselijke architect Walter Barthier het definitieve ontwerp uitkiezen. Het werd het ontwerp dat het best beantwoordde aan de Calvarieberg-idee verbonden met de oorlogsgebeurtenissen op de Broodseinde. Alhoewel sober van vorm, wekte het de nodige aandacht en kon het met eigen middelen, zowel financieel, materieel als werkkracht, opgetrokken worden.

In het bijzonder wordt er hulde gebracht aan de Franse infanterieregimenten 77, 114 en 135 en aan het 2de en 14de Dragonders. De drie witte kruisen, identiek aan deze op Saint-Charles-de-Potyze, duiden op de talloze Franse gesneuvelden die nooit werden ontgraven en nog in Zonnebeekse bodem rusten.

37 jaar later

Dankzij het Memorial Museum Passchendaele 1917 in samenwerking met Les 3 Pépères, zullen de Franse gesneuvelden 100 jaar later op passende manier herdacht worden. Een heel pak Franse en Belgische gezagsdragers zal aanwezig zijn. De plaatselijke fanfare Sint-Cecilia werd bereid gevonden om het geheel op te luisteren. Door de technische dienst van het gemeentebestuur kreeg het monument een opsmuk.