Eerbetoon aan moedige verpleegkundige Rosa Vecht (1881-1915)
23 January 2015 - Adinkerke - Bron: Florence Nightingale Instituut
Er zijn altijd Nederlandse verpleegkundigen geweest, die hun hoofd boven het maaiveld durven uit te steken. Die het lef hadden ver van huis te midden van oorlogsgeweld gewonde soldaten te verplegen met gevaar voor eigen leven. Rosa Vecht (1881-1915) – Roosje voor intimi - was een van hen. Zij is, voor zover bekend, de enige Nederlandse verpleegkundige die tijdens de Eerste Wereldoorlog aan het Belgische front is omgekomen.

Last Post Ceremonie met Job Cohen

Op zaterdag 24 januar 2015i, in het weekend van Rosa’s 100ste sterfdag, zal het Florence Nightingale Instituut (FNI) Rosa Vecht publiekelijk gedenken. Dit doen we met oud-politicus Job Cohen en Rick Ravensburger (bestuursvoorzitter V&VN Militaire Verpleegkunde en Verzorging) in het Belgische Ieper. Gezamenlijk leggen we een krans tijdens een speciale ceremonie van de Last Post om 20.00 uur onder de Menenpoort. Hiermee willen we Roosje én al die andere dappere Nederlandse verpleegkundigen die in oorlogen omkwamen, eren. De Last Post Ceremonie wordt sinds 1928 elke avond in Ieper uitgevoerd ter nagedachtenis van de gevallenen tijdens de Grote Oorlog. De bijeenkomst is vrij toegankelijk voor belangstellenden.

Over Rosa

Roosje was een verpleegkundige met Joodse roots, afkomstig uit Elburg. Ze haalde in 1907 haar verpleegstersdiploma in Rotterdam. Zr.Vecht werkte eerst in Antwerpen en later in het ‘Belgian Field Hospital’ in Veurne. Ze werd getroffen door een granaatscherf, met de dood als onherroepelijk gevolg. Voor meer informatie verwijzen wij u naar het speciaal aan Roosje gewijde themadossier: www.fni.nl/moedige-meid-in-oorlogstijd

Herdenkingsweekend

Op 24 januari 2015 wordt er in de parochiekerk van het Belgische Adinkerke om 09.30 uur een herdenkingsviering gehouden voor Roosje Vecht. Dit gebeurt op verzoek van de Belgische Nationale Strijdersbond. Het FNI zal deze viering ook bijwonen.

Over het Florence Nightingale Instituut

Het FNI is het kenniscentrum voor de geschiedenis van de verpleging en verzorging in Nederland. De naam is gekozen als eerbetoon aan de visionaire grondlegster van de verpleegkunde. Vanuit de rijke historie van het vak wil het FNI beroepstrots en beroepsverdieping onder (toekomstige) werknemers in de zorg stimuleren. Speerpunten zijn erfgoed, onderzoek en educatie. Ook hebben we een gevarieerd aanbod aan events voor de zorg, zoals mobiele exposities en modeshows van historische uniformen. Kijk voor meer informatie op www.fni.nl of volg ons op Twitter via @FNInl.