Koninklijke Harmonie Ypriana presenteert: Ypres, as we remember…
23 January 2015 - Ieper - Bron: Events Outside The Box
Met Bob De Moor, Luka Bloom, Patrick Riguelle, Wannes Cappelle, Willem Vermandere.

Koninklijke Harmonie Ypriana onder leiding van dirigent Nico Logghe presenteert met trots deze productie waarbij verschillende artiesten samen met de harmonie hun verhaal vertellen: Bob De Moor, Luka Bloom, Patrick Riguelle, Wannes Cappelle en Willem Vermandere brengen samen met de harmonie ‘Ypres, as we remember…’ . (in samenwerking met Gone West)
 
Thema en verhaal



‘Ypres, as we remember…’ verwijst naar de evolutie in het denken rond thema’s, begrippen en gebeurtenissen. Voor veel mensen staat Ieper in het geheugen gegrift als het oorlogsfront waar de schaduw van vele graven zorgt voor een emotionele aanwezigheid van verschrikking.  Internationaal gezien is Ieper de bakermat rond de herdenking van de eerste wereldoorlog.  Andere mensen zien Ieper als stad van de heropstanding, als teken van zon na regen, als beeldspraak voor de kracht van mensen om ook het ergste leed om te buigen in levenskracht.  Jonge mensen die vele jaren na de Wereldoorlogen zijn geboren zien Ieper als hun geboortestad, als plaats waar ze hun vrienden ontmoeten en hun lief hebben omhelsd.  Ieper als symbool voor de Westhoek die in al zijn puurheid heeft afgezien maar trots zowel de herinnering aan de verschrikking als de sterke roep naar vrede torst. 

Nieuwe composities

Speciaal voor deze unieke voorstelling zijn verschillenden artiesten nieuw werk aan het componeren. Drie leden van de harmonie (Klaas Coulembier, Peter Leroy, Tom Hondeghem)  schrijven elk afzonderlijk een nieuw stuk dat wordt geïmplementeerd in deze productie. Op deze manier geeft KH Ypriana  componisten uit eigen huis de kans om een blijvende realisatie te maken die op verschillende vlakken symbool staat voor het ontstaan, de evolutie en de actuele sterkte van het orkest.

Maar daar blijft het niet hij: ook Luka Bloom is bezig met het schrijven van twee nieuwe songs waaronder één rond het Iers verhaal. Deze songs worden in de komende weken gearrangeerd voor harmonie. En tenslotte is ook Wannes Cappelle gevraagd om een nieuwe song te maken die in het verlengde van ‘Duizend Soldaten’ van Willem Vermandere een weergave zal zijn van de impact die 14-18 nog altijd heeft op de huidige generaties en een luide roep naar vrede kan ondersteunen.  

Koninklijke Harmonie Ypriana

De Koninklijke Harmonie Ypriana is al meer dan 80 jaar een vaste culturele waarde in Vlaanderen. Recent werd dit nogmaals onderstreept door het behalen van de titel van provinciaal laureaat met 92 % van de punten. 100% talent en kwaliteit van eigen bodem!

Onder het vakkundig leiderschap van dirigent Nico Logghe kent de harmonie een grote bloei en is ze uitgegroeid tot een sterke Vlaamse culturele vertegenwoordigster op binnenlandse en buitenlandse podia, zowel als begeleidster van diverse artiesten tijdens de Nekka-nacht, de Paulusfeesten en Dranouter als op tour doorheen China en Italië.

Vandaag is Ypriana een modern orkest met meer dan 80 muziekliefhebbers en enkele professionele muzikanten ‘van eigen kweek’. Als Ypriana zich van andere orkesten onderscheidt, dan is dat ongetwijfeld door haar onvermoeibare aanwezigheid op verschillende fronten.

Originele composities voor harmonieorkest vormen het artistieke zwaartepunt bij Ypriana en zijn daar-door de grootste muzikale uitdaging voor de leden. Hedendaagse composities voor harmonieorkest combineren een uitgesproken expressiviteit met een grote virtuositeit en vaak een haast filmische klankwereld. In al deze aspecten beweegt Ypriana zich als een vis in het water, en dat dankzij de wekelijkse inzet van het bestuur, de dirigent en alle muzikanten.

Meer info: www.harmonieypriana.be

Praktische zaken
  • DONDERDAG 30/04/2015
  • VRIJDAG 1/05 om 20.15u: voorstelling i.s.m. ACCI Ieper - Tickets via http://www.acci.be
  • ZATERDAG 2/05 om 20.15u: voorstelling i.s.m. ACCI Ieper - Tickets via http://www.acci.be