Lezing door Diane De Keyzer (Koekelare)
26 January 2015 - Koekelare - Bron: Gemeente Koekelare
Nieuwe meesters, magere tijden biedt een ware schat aan verhalen en foto’s van vluchtelingen, gesloten grenzen en de massale voedselhulp. Tot in de kleinste dorpen van dit land vertellen zij nu – honderd jaar later – over de oorlog van gewone mensen.
 
DONDERDAG 26 FEBRUARI 2015, om 19.30u
Cultuurzaal De Balluchon, Moerestraat 19, Koekelare
Toegang: € 2,50
Reservatie via www.ticketwinkel.be of in de bibliotheek van Koekelare
Org.: Bibliotheek Koekelare i.s.m. Ginter
 
W.O.I wordt dezer dagen herdacht met veel aandacht voor slagvelden en menselijk leed. Diane De Keyzer belicht een heel belangrijk aspect: hoe hebben wij tijdens de eerste wereldbrand onze monden gevoed?

4 augustus 1914. In de weken en maanden die volgen vluchten duizenden Belgen het land uit, weg van het oorlogsgeweld. Het zouden magere tijden worden: na drie maanden oorlog was er niet één gram betaalbare tarwe meer te koop.

Diane De Keyzer ging, gefascineerd door de verhalen van haar grootmoeders over hun zoektocht naar oorlogskost, zelf ook op zoek in dagboeken, brieven, fotoalbums en receptenschriften. Ze ontdekte meer over de woeker en de smokkel, maar ook over de vindingrijkheid van moeders die in  een wanhopige poging hun familie toch te voeden hun oorlogsrecepten noteerden in keukenboekjes.
 
Van journaliste Diane De Keyzer verschenen eerder al: ‘De engeltjesmaaksters’, ‘Met Madame aan Zee’, ‘De schaamte en de schrik’, ‘De keuken van meesters en meiden’. en ‘Madame est servie’