Herdenkingsprogramma gasaanval Langemark–Poelkapelle en Ieper
24 February 2015 - Langemark-Poelkapelle - Bron: Stad Ieper
Het gemeentebestuur van Langemark-Poelkapelle en de stad Ieper zijn al ruim een jaar bezig met de opmaak van een programma naar aanleiding van de eeuwherdenking van het eerste grootschalige gebruik van gas tijdens de eerste wereldoorlog.
 
Naast de inhoudelijke en programmatorische samenwerking pakken de beide besturen ook de communicatie over het programma gemeenschappelijk aan. Zo werd vorige week de tijdelijke website: www.gas1915.be online gezet. Op deze website wordt een overzicht geboden van alle initiatieven die in het kader van de herdenking door beide besturen worden genomen.
 
Vanaf volgende week ligt er ook een overzichtsfolder op tal van plaatsen in de streek maar ook ver daarbuiten.
 
Voor meer informatie verwijzen wij graag naar de website en de folder die naast de aankondiging van de activiteiten ook gerelateerde websites aangeven.
 
Gaslijn 1915
 
De gemeente Langemark-Poelkapelle en de stad Ieper willen de originele gaslijn van 1915 met witte vlaggen in het landschap markeren
 
Op 22 april 1915 werd Langemark het decor voor het eerste grootschalige gebruik van één van de gruwelijkste wapens uit de Eerste Wereldoorlog, namelijk chloorgas. Tussen Stampkothoeve en Halfweghehuys werd dit gas over een afstand van 6 kilometer uit ongeveer 6000 gasflessen uit de Duitse loopgrachten gelost. Dit gebeurde in de late namiddag dicht tegen de Franse en Canadese linies in een poging een doorbraak te forceren om Ieper in te nemen. Niet alleen militairen, maar ook burgers die nog in de buurt van het front woonden, sloegen, zich naar de keel grijpend, op de vlucht.  Waar de gaswolk passeerde, restte alleen de dood. 22 april 1915 wordt nog altijd gezien als de startdatum van chemische oorlogsvoering.
 
Op zondagmorgen 1 maart wordt de ‘gaslijn 1915’ officieel geopend.
 
Meer info: voor Langemark–Poelkapelle kan dit via de toeristische dienst, tel. 051 490 94, toerisme@langemark-polkapelle.be of de cultuurdienst, cultuur@langemark-poelkapelle.be. Voor Ieper neem je contact op met de dienst Vrede, tel. 057 239 214, vrede@ieper.be of de dienst toerisme, toerisme@ieper.be