Activiteiten n.a.v. 100 jaar slag om de Frezenberg
17 April 2015 - Zonnebeke
100-JARIGE HERDENKING 'BATTLE OF FREZENBERG' - 8 MEI 2015
 
Bij het uitbreken van de Groote Oorlog richt de Canadese miljonair, Hamilton Gault, een privé-eenheid op onder Canadese vlag. Het regiment, bestaande uit voornamelijk ervaren veteranen uit vroegere koloniale oorlogen, wordt genoemd naar Princess Patricia of Connaught, oudste dochter van de toenmalige Canadese gouverneur-generaal en kleindochter van Queen Victoria. Als éérste Canadese eenheid wordt ze in de strijd geworpen eind december 1914 in de Ypres Salient.

Op vrijdag 8 mei 2015 komt een ruime delegatie van dit legendarische regiment naar Zonnebeke. Onder de vele hoogwaardigheidsbekleders zal ook de voormalige Canadese gouverneur-generaal, mrs. Adrienne Clarkson, huidig Colonel-in-Chief van de 'Patricia's, aanwezig zijn. 

Mrs. Adrienne Clarkson



Het regiment dat nu deel uitmaakt van het Canadese leger en onder meer in Afghanistan opereerde, komt hun originals herdenken aan hun monument dat ons herinnert aan de fel bevochten 'Battle of Frezenberg' van 8 mei 1915, exact honderd jaar geleden. Tijdens dit gevecht sneuvelden heel wat soldaten en officieren van het PPCLI-regiment.

Praktische info :
  • Herdenkingsplechtigheid (vrij toegankelijk) op 8 mei 2015 start om 10u10 aan het monument voor de Princess Patricia's Canadian Light Infantry Regiment, gelegen op de hoek van de Prinses Patriciastraat en de Grote Molenstraat te Zonnebeke.
BATTLEFIELDTOUR 'IN HET SPOOR VAN DE PATRICIA'S' - 3 MEI 2015
 
Op zondag, 3 mei neemt een gids je mee naar de belangrijkste sites in de regio waar  het 'Princess Patricia's Canadian Light Infantry Regiment' tijdens de Eerste Wereldoorlog strijd leverde.

Deze battlefieldtour is één van de geplande activiteiten die het Memorial Museum Passchendaele 1917 plande naar aanleiding van de honderdste herdenking van 'the Battle of Frezenberg', exact honderd jaar geleden.

De gids vertelt in het landschap zelf, met behulp van kaartmateriaal, schetsen en foto's, het uitzonderlijke verhaal van deze in 1914 door miljonair Hamilton Gault opgerichte privé-eenheid onder Canadese vlag.

Het vernieuwde monument in Zonnebeke.



Dus busrit met gids start op zondag, 3 mei om 13u30 (tot 18u30) op de tweede parking van het kasteeldomein in Zonnebeke, Berten Pilstraat 5C.
Inschrijven battlefieldtour via balie@zonnebeke.be en is pas definitief na overschrijving van 5 euro op BE91 0910 1788 1876 met vermelding 'BFT PATRICIA + naam + aantal deelnemers'.  Beperkt aantal plaatsen.
 
LEZING 'IN HET SPOOR VAN DE PATRICIA'S - 8 MEI 2015
 
Op vrijdagavond, 8 mei start om 19u00 de lezing 'In het spoor van de Patricia's'.   Tijdens deze lezing brengt Jürgen Deleye (GPS/MMP1917 Zonnebeke) u het uitzonderlijke verhaal het Princess Patricia's Canadian Light Infantry Regiment.  Het verhaal begint reeds lang voor het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog en eindigt exact op 8 mei 2015.  Naast de talrijke gevechtsactiviteiten komt ook het ontstaan van de eenheid - een verhaal op zich - aan bod en wordt dieper ingegaan op de stichter, Hamilton Gault, ongetwijfeld één van Canada's meest besproken figuren.  Via powerpoint-voorstelling wordt het verhaal met niet minder dan 300 foto's, kaarten en schetsen toegelicht.

Deze lezing vormt één van de geplande activiteiten georganiseerd door het Memorial Museum Passchendaele 1917, naar aanleiding van de honderdste herdenking van 'the Battle of Frezenberg', exact honderd jaar geleden. 

Inschrijving lezing vooraf noodzakelijk via balie@zonnebeke.be. Toegang gratis. Locatie: bovenzaal restaurant 'De Koklikoo' in het kasteelpark van Zonnebeke.