Princess Patricia’s Canadian Light Infantry 100ste verjaardag herdenkingsactiviteiten
06 May 2015 - Ieper - Bron: Stad Ieper
Activiteit  #1 – Frezenberg Herdenkingsdienst

Op 8 mei 2015 vindt er een plechtigheid plaats van 150 soldaten van het Canadese leger, 2e bataljon van de Princess Patricia’s Canadian Light Infantry (2 PPCLI), naar aanleiding van de 100jarige herdenking van de Slag om de Frezenberg op 8 mei 1915.  
 
Wanneer:  Vrijdag 8 mei 2015. De plechtigheid zal plaatsvinden van 10.30 u. tot 12.25 u.
 
Waar: PPCLI Frezenberg Memorial monument, op het kruispunt van de Oude Kortrijkstraat, de Prinses Patriciastraat, en de Grote Molenstraat (Kaartje bijgevoegd op JPEG). Parking is voorzien aan Parking C van Bellewaerde Park  (1.1 Km van het monument) vanwaar gevraagd wordt naar het monument te wandelen. De media zullen niet met de auto tot aan het monument geraken aangezien de politie checkpoints zal plaatsen op alle toegangswegen tot het monument. We raden aan ten laatste om 09.45 u. te parkeren om te verzekeren dat u genoeg tijd heeft om de wandeling te maken.
 
Wat: De plechtigheid, die dag op dag 100 jaar na de Slag plaats vindt, zal Canada’s deelname in de Slag herdenken. De grote onderdelen van de plechtigheid bestaan uit het opmarcheren van de troepen, de opbouw van de trommels, de Last Post, leggen van kransen, afmarcheren van de Oude Erewacht, en optreden van de Edmonton Police Service Pipes and Drums band. 
 
Verschillende VIPs, waaronder de Geachte Adrienne Clarkson, Colonel-in-Chief van Princess Patricia's Canadian Light Infantry en oud-Gouverneur-Generaal van Canada alsook Denis Robert, de Canadese Ambassadeur in Belgie en het Groothertogdom Luxemburg zullen aanwezig zijn.
 
Verschillende Canadese soldaten, waaronder een Nederlandstalige, hebben zich vrijwillig opgegeven om beschikbaar te zijn van de pers na de parade.
 
Activiteit #2 – “Freedom of the City” van Ieper met aansluitende Speciale Last Post aan de Menenpoort
 
Op vrijdagavond 8 mei zullen 2 PPCLI een “Freedom of the City” van de Stad Ieper uitvoeren. Dit is een traditie die stamt uit de middeleeuwen en de grootste eer is die een stad aan een regiment kan toekennen. Dit vertrouwen wordt gesymboliseerd door het bataljon toe te laten door de stad te marcheren onder tromgeroffel, met bajonet op het wapen en met ontplooide vaandels. Het traject van de troepen eindigt aan de Menenpoort waar een special Last Post zal plaatsvinden.
 
Wanneer: Vrijdag 8 mei 2015. De start van de parade zal plaatsvinden aan de Lakenhallen in Ieper om 18 uur 10 en eindigen omstreeks 19 uur 30. De special Last Post aan de Menenpoort start op het normale uur (20 uur.)
 
Waar: De troepen zullen vertrekken aan het Iepers stadhuis en een route volgen doorheen het stadscentrum om te eindigen aan de Menenpoort.  


 
Wat: Dit zal de derde keer zijn dat de PPCLI de “Freedom of the City” van Ieper zal uitoefenen (de eerste keer in 1964). De hoogste eer die een stad aan een militaire eenheid kan toekennen.