Museum aan de IJzer oogst opvallend veel lof op prestigieus museumforum
17 May 2015 - Kaaskerke - Bron: Museum aan de IJzer
Het Museum aan de IJzer in Diksmuide kreeg op zaterdag 16/05/2015 voor haar vernieuwde museum en opvallend hedendaagse werking heel veel lof van de expertenjury op de European Museum of the Year Award 2015 (EMYA). Deze prestigieuze award is een initiatief van de European Museum Forum en bekroont elk jaar een nieuw of pas vernieuwd museum. Dit jaar gaat de award naar het Rijksmuseum Amsterdam. Een eervolle vermelding was er ook voor het Red Star Line Museum in Antwerpen. Maar liefst 42 musea uit 21 Europese landen werden eind 2014 genomineerd. Dankzij deze nominatie mag het Museum aan de IJzer zich voortaan tot de Europese top van de musea rekenen.

Het Museum aan de IJzer sloot eind november 2013 zijn deuren. Het werd nauwelijks in 100 dagen volledig gerenoveerd en heringericht. Het nieuwe museum is open sinds 1 maart 2014 en verwelkomde tijdens het eerste jaar meer dan 150.000 bezoekers. “In oktober opende de nieuwe thematische tentoonstelling over de IJzerslag van 1914 'De IJzer, onze laatste hoop'. Deze loopt nog tot eind 2018.  Nieuw is ook dat zowel het museum als de tentoonstelling volledig viertalig zijn.” aldus algemeen secretaris Dirk Demeurie. Fier voegt hij eraan toe dat in het najaar 2015 een nieuwe extra thematentoonstelling opent: ‘De Belgische Soldaat’, over het dagelijks soldatenleven aan en achter het front tijdens de vier jaar durende Eerste Wereldoorlog.

Kandidaten voor deze prijs moeten, na een grondige audit door de jury, een gedetailleerd dossier indienen en dat verdedigen op het jaarlijks congres van het European Museum Forum, dat dit jaar in Glasgow plaats vond van 12 tot 16 mei 2015.

“Het is voor ons een hele eer dat we bij deze selecte kern van genomineerden – voor ons land behoorde daar alleen nog het Red Star Line Museum toe”, zegt conservator Peter Verplancke. “Tijdens de finaleronde eerder deze week in Glasgow moesten alle genomineerden hun dossier verdedigen voor de jury van internationale museumexperten. Dat was een bijzonder spannend moment, net als een eindexamen afleggen. De vele lofbetuigingen van juryleden en andere museumexperten zijn een hart onder de riem voor ons team”, besluit de conservator.

Voor meer info: Museum aan de IJzer - 051/500.286 - www.museumaandeijzer.be