Ook Zonnebeke herdenkt de 30.000e Last Post
24 June 2015 - Zonnebeke - Bron: Gemeente Zonnebeke
De Last Post is in oorsprong het klaroengeschal dat in het Britse en andere legers het einde van de werkdag aankondigde. Sinds 1928 organiseert The Last Post Association in Ieper elke avond een plechtigheid onder de Menenpoort waarbij dit klaroengeschal weerklinkt. Elke dag weer is de Last Post het definitieve eerbetoon aan de gesneuvelden van de Eerste Wereldoorlog. Op 9 juli 2015 wordt de 30 000ste Last Post geblazen onder de Menenpoort in Ieper.

GoneWest organiseert ter ere van deze unieke gebeurtenis, in samenwerking met de Last Post Associaton en acteur Wim Opbrouck, een Ode aan de Ode.
 
Op 9 juli 2015 wordt een groots opgezet participatief evenement georganiseerd, dat plaats zal vinden in brandweerkazernes en andere verzamelplaatsen overal ter wereld, ook in de brandweerkazerne van Zonnebeke. Het is namelijk een traditie dat de klaroeners van de Last Post Association gerekruteerd worden bij de lokale brandweer en dus ook het brandweeruniform dragen. GoneWest wil met dit initiatief de wereldwijde solidariteit onder brandweerlui eren en de gesneuvelde soldaten uit WOI herdenken.

Programma brandweerkazerne Zonnebeke (Passendalestraat 31, Zonnebeke)
  • 19.00 uur kransneerlegging Tyne Cot Cemetery
  • 19.10 uur optocht van Tyne Cot naar kazerne
  • 19.30 uur verwelkoming in kazerne door postoverste
  • 19.35 uur “Broodseinde in WOI” door Bart Degroote
  • 19.50 uur ceremonie 30 000ste Last Post live op groot scherm (met beelden vanuit Ieper en andere locaties wereldwijd)
  • 20.50 uur lokale Last Post
Tijdens dit evenement wordt een drankje aangeboden door het gemeentebestuur van Zonnebeke.
 
Volg het evenement op Twitter ook via #30000LP