Onthulling van het Gorkhamonument te Ieper
17 July 2015 - Ieper - Bron: Stad Ieper
Z.E. de heer Ram Mani Pokharel, Ambassadeur van Nepal in België en de heer Jef Verschoore, eerste schepen en plaatsvervangende burgemeester van de Stad Ieper, hebben op 16 juli 2015 samen op de vestingen van Ieper het Gorkhamonument onthuld ter ere van de Gorkhasoldaten die tijdens de Eerste Wereldoorlog sneuvelden.
 
Dit monument kwam tot stand door een samenwerking tussen de Nepalese ambassade te Brussel, de Stad Ieper en de Commonwealth War Graves Commission (CWGC). Het beeld van een Gorkhasoldaat dat van het monument deel uitmaakt, werd in Kathmandu door de heer Pancha Ratna Dangolin ontworpen en vervaardigd.


 
De verwelkoming werd uitgesproken door eerste schepen Jef Verschoore. Hij betuigde in de eerste plaats het medeleven van de Stad Ieper voor de vele slachtoffers van de aardbevingen in Nepal eind april. Hij wees in zijn verwelkoming op het beleid van de Stad Ieper om het aantal nieuwe monumenten in het kader van WOI in Ieper te beperken, tenzij het over een monumentenproject gaat dat een echte ‘missing link’ vormt in het al zeer ruime aanbod aan herdenkingsmonumenten. Het monument ter ere van de gesneuvelde Gorkhasoldaten voldoet aan deze voorwaarde.
 
Bij de onthulling van het monument dankte Z.E. de heer Pokharel de Stad Ieper voor hun bereidwilligheid om de nodige toestemming voor het oprichten van het monument te verlenen en ook om een prominente ligging dicht bij de Menenpoort toe te kennen. Hij dankte ook de Commonwealth War Graves Commission, die het project vanaf het prille begin gesteund had.
 
Z.E. Pokharel gaf een korte samenvatting van de rol van de Gorkhas tijdens de Eerste Wereldoorlog en prijsde het offer van de soldaten die het leven lieten. Dergelijke respectvolle herdenkingen van de oorlogen uit het verleden geven een nieuwe impuls verder te streven om de vrede overal ter wereld te verwezenlijken.
 
Dhr. Pokharel beschreef het monument als een symbool van de eeuwige vredewens van Nepal, het geboorteland van de Boeddha, de boodschapper van de vrede. Hij benadrukte ook dat het monument de goede verstandhouding en de vriendelijke relaties tussen de volkeren van België en Nepal verder zou uitdiepen en verstevigen. Met het oog op de toenemende contacten tussen mensen uit België en Nepal, nodigde hij de Belgen uit om Nepal, het land van de Everest Berg, te bezoeken om de schoonheid van de natuur en de cultuur te bewonderen.
 
De plechtigheid werd bijgewoond door hoge ambtenaren van de Stad Ieper, de Nepalese ambassade te Brussel, de Commonwealth War Graves Commission en andere hoogwaardigheidsbekleders.