Weekend rond rugby en de Eerste Wereldoorlog in Zonnebeke
30 September 2015 - Zonnebeke - Bron: Gemeente Zonnebeke
2-3-4 oktober 2015

Rugby, Nieuw-Zeeland en de Eerste Wereldoorlog

Met het Dave Gallaher Rugby tornooi en tal van bijkomende activiteiten willen het Memorial Museum Passchendaele 1917, de Belgische en Vlaamse Rugby Bond en de Nieuw-Zeelandse Ambassade op een sportieve manier de Eerste Wereldoorlog herdenken.

David ‘Dave’ Gallaher was bekend als kapitein van "The Original All Blacks", het nationaal rugbyteam van Nieuw-Zeeland en in 1914 het beste rugbyteam ter wereld. Alle leden van het team boden zich bij het begin van de oorlog vrijwillig aan om de wapens op te nemen. Dertien van hen zouden dat niet overleven, Gallaher sneuvelde in 1917 tijdens de Slag bij Passendale. Wanneer de All Blacks in Europa spelen - zoals ook nu op het WK Rugby in Londen - herdenken ze steevast hun teamgenoten en in het bijzonder Dave Gallaher. Ook achter het front speelde rugby vaak een verbindende rol tussen de geallieerde soldaten. Zo raakten rugby en de Eerste Wereldoorlog onlosmakelijk met elkaar verbonden, zeker in Nieuw-Zeeland.

Een historisch-educatieve rugby uitdaging

Op vrijdag 2 oktober 2015 zal het Memorial Museum Passchendaele 1917 een honderdtal leerlingen uitdagen om te leren over de Eerste Wereldoorlog, rugby en Nieuw-Zee-land. De rode draad is het verhaal van de "Originals" en hun aanvoerder Dave Gallaher, gesneuveld in Passendale 1917. Dit legendarisch All Blacks rugby team verloor een dozijn mannen in WO1.

Dave Gallaher Rugby tornooi

Op zaterdag 3 oktober worden er ter herdenking twee rugbywedstrijden gespeeld op het kasteeldomein van Zonnebeke, met als blikvanger de wedstrijd tussen de Belgische nationale ploeg en het Nieuw-Zeelands defensieteam. Verschillende internationale en binnenlandse hoge gasten zullen deze symbolische wedstrijd bijwonen.

Plechtigheden op zondag 4 oktober 2015

Op zondag 4 oktober, 98 jaar na de Slag bij Broodseinde, zijn er verschillende plechtigheden in de regio die worden afgesloten met een plechtigheid om 11u30 aan het New Zealand Memorial in Zonnebeke. Iets verderop, bij de Oude Kaasmakerij, zal een uitgebreid informatiepaneel over de inzet van Nieuw-Zeelandse troepen tijdens de Slag bij Passendale onthuld worden door de Nieuw-Zeelandse minister voor cultuur en erfgoed, Maggie Barry. Diezelfde minister zal aansluitend een symbolische vlasplant planten nabij de Nieuw-Zeelandse herinneringstuin in het Passchendaele Memorial Park in Zonnebeke.

Voor verdere info, contacteer het MMP1917 via 14-18@passchendaele.be.