Colne Valley Cemetery: Publieke ontsluiting en revalorisatie
02 October 2015 - Boezinge - Bron: Commonwealth War Graves Commission
Doorheen de 20ste eeuw is het landschap rondom Colne Valley Cemetery drastisch gewijzigd. De veranderingen in het landschap en in hoofdzaak de ontwikkeling van de industriezone zorgden ervoor dat de begraafplaats het laagste punt in de omgeving werd en sinds 1995 dan ook bijna jaarlijks (meerdere malen) overstroomde. Dit leidde niet enkel tot schade aan de structuren en beplanting, maar had eveneens tot gevolg dat de begraafplaats tijdelijk ontoegankelijk werd voor bezoekers.



Om de site in ere te herstellen en haar oorspronkelijke toegankelijkheidsmogelijkheden terug te geven, zal de site hoger in het landschap gesitueerd worden. Alle bovengrondse elementen van de begraafplaats worden ontmanteld tot op de funderingen en na ophoging van het maaiveld (± 1.20m) her opgetrokken. Hierbij wordt de helling van de begraafplaats aangehouden.

Er wordt zoveel mogelijk teruggegrepen naar het origineel concept. Het materiaalhuisje, dat verdween na een overstroming, zal gereconstrueerd worden op basis van historische plannen. Ook voor de aanplanting wordt zoveel mogelijk teruggegaan naar de originele aanleg.



Daarnaast wordt er ook geïnvesteerd in een publieksgerichte ontsluiting. Er zal een informatiepaneel worden opgericht en een educatief programma uitgewerkt. De begraafplaats wordt eveneens geïntegreerd in de ontsluiting van de Ieperboog.

Voor de uitvoering van het project kunnen wij rekenen op een bijdrage van de provincie West-Vlaanderen. De provincie heeft ons een investeringssubsidie voor een publieksgericht erfgoedproject toegekend van € 150.000. Hiermee wil ze kwaliteitsvolle erfgoedinitiatieven consolideren en stimuleren. Ook de Stad Ieper steunt dit project door het aanleveren van een pompinstallatie.

De werkzaamheden starten begin oktober 2015 en zullen afgewerkt zijn in maart 2016.

De  begraafplaats is gedurende deze periode niet toegankelijk voor bezoekers.

Timing van de werken
  •  Werfinrichting: oktober 2015
  •  Demontage en afgraving: oktober – november 2015
  •  Funderingen: november 2015
  •  Ophoging begraafplaats: december 2015
  •  Funderingswerken materiaalhuisje: januari 2016
  •  Metselwerken: januari – februari 2016
  •  Hermontage natuursteen: januari – februari 2016
  •  Omgevingswerken en aanplanting graszoden: januari – maart 2016
Meer info over the Commonwealth War Graves Commission: www.cwgc.org.