‘IJzer 14-18’ is nieuwste WOI-fietsroute
03 October 2015 - Kaaskerke - Bron: Westtoer
Westtoer opent negende 14-18 fietsroute in Diksmuide

Naar aanleiding van de 100-jarige herdenking van de Groote Oorlog ontwikkelt Westtoer in samenwerking met betrokken gemeenten twaalf nieuwe fietsroutes in de Westhoek met de Eerste Wereldoorlog als rode draad. De fietsroutes bieden een goede mix tussen landschapsbeleving, bezoek aan WOI-sites en recreatief fietsen. De negende fietsroute ‘IJzer 14-18’ start aan de Dodengang in Diksmuide.


 
“De nieuwe fietsroutes zijn een uitgelezen manier om het voormalige oorlogslandschap te doorkruisen. De routes helpen de bezoeker bij het ervaren en begrijpen van een landschap dat bepalend was voor het verloop van de Groote Oorlog. De lusvormige routes verbinden talloze gedenktekens, begraafplaatsen en musea die aan de oorlogstijd herinneren,” aldus Franky De Block, gedeputeerde en voorzitter Westtoer.

IJzer 14-18

De fietsroutes 14-18 worden telkens opgebouwd rond een specifiek WOI-thema, in dit geval rond de IJzerstad Diksmuide en de Eerste Wereldoorlog die onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Vanaf 4 augustus 1914 werden Belgische troepen vanuit het oosten onder de voet gelopen door het Duitse leger, dat via Vlaanderen de Franse havens Calais en Duinkerke wilde veroveren. Op aandringen van de Franse bevelhebber Foch besloot Koning Albert I tot elke prijs stand te houden achter de IJzer, in het laatste stukje vrij België. Op 18 oktober barstte de Slag aan de IJzer los: de Duitsers richtten hun aanvallen op de haastig geïnstalleerde Belgische posities en de Belgen werden gedwongen zich steeds verder terug te trekken, totdat ze uiteindelijk hun stellingen konden handhaven achter de spoorwegbedding van de voormalige lijn Nieuwpoort-Diksmuide. Op 20 oktober was op de oostelijke IJzeroever enkel Diksmuide nog niet in Duitse handen gevallen. Op 31 oktober was de Slag aan de IJzer voorbij. In een Duitse verrassingsaanval werd Diksmuide op 10 november 1914 tenslotte ingenomen. Het Belgische leger trok zich terug achter de IJzer. Gedurende vier jaar stabiliseerde zich hier de frontlinie. Rond de verwoeste stad werd een wrede loopgravenoorlog uitgevochten.

Verschillende relicten herinneren nog aan deze periode en zijn nu bezienswaardigheden waarlangs deze 41km lange fietsroute voorbij komt: de IJzertoren, de Frontzate, de Petroleumtanks, het Onze-Lieve-Vrouwhoekje, de Bocht van Tervaete, de Belgische militaire begraafplaats in Keiem, de Duitse militaire begraafplaats in Vladslo, etc.

Nieuwe fietsroutes 14-18

Westtoer is al een tijdje bezig om, in nauw overleg met de betrokken Westhoekgemeenten, het bestaande aanbod van WOI-fietsroutes te vernieuwen en uit te breiden. De routes liggen niet volledig op het fietsnetwerk en worden daarom in één richting bewegwijzerd met de bekende zeshoekige metalen borden, in bruine kleur en met een poppy. Eerder al realiseerde Westtoer 6 nieuwe WOI-autoroutes in deze specifieke huisstijl.
Een viertalige begeleidende brochure omvat aan de ene zijde een gedetailleerde fietskaart en op de ommezijde praktische informatie en een beschrijving van de bezienswaardigheden onderweg. De routes worden verkocht aan €2,00 per stuk en zijn vanaf vandaag verkrijgbaar bij de toeristische dienst van Diksmuide, Westtoer en Tolhuis.

De 14-18 fietsroute ‘IJzer 14-18’ is een initiatief van Westtoer in samenwerking met de stad Diksmuide.