4e Vredeswake in Langemark: jongeren voor verzoening
06 October 2015 - Langemark - Bron: Vredeswakes Langemark
Langemark - 08/11/2015

  • eerste jongeren-event van Wakker voor Vrede
  • thema ‘VerZOEN je, maak VREDE waar’
  • met o.m. Jongerenambassadeur voor de Vrede Oona Wyns en vertegenwoordigers van The Parents Circle (Israël/Palestina)
  • première nieuwe song Tix & Flea
Jongeren werken aan verzoening

Verzoening: het lijkt niet meteen een thema waar jongeren wild van worden. Toch was het niet zo moeilijk om er in Langemark een aantal rond de tafel te krijgen die er ook nog eens ‘werk’ wilden van maken. Naast een vredeswake voor het brede publiek, zetten ze op 8 november ook ‘het grote verZOENingsspel’ op voor jongeren vanaf 14 jaar. Ze wisten een reeks opmerkelijke gasten te strikken, van Jongerenambassadeur voor de Vrede Oona Wyns tot vertegenwoordigers van de Israëlisch-Palestijnse organisatie The Parents Circle, die speciaal voor de gelegenheid naar België komen.

Verzoening is een noodzakelijke, maar moeilijke stap naar vrede. Zonder verzoening is vrede onmogelijk. Dat hebben de Israëlische en Palestijnse families van The Parents Circle goed begrepen. In het aanslepende conflict verloren ze een kind, een zus, een broer. Ze beseffen dat zo’n verwoestende gebeurtenis hen tot lot- en bondgenoten maakt. Daarom hebben ze zich verenigd om verzoening te promoten, als alternatief voor haat en wraak. Op 8 november zullen Arab Aramin en Yigal Elhanan in Langemark van hun hoop en vredeswil getuigen.

Moedig

Een ander bijzonder verhaal is dat van Hilde Van Geel. Na de moord op haar zus, weigerde ze te haten. Ze ging de moeizame weg van mededogen, van verbondenheid met de pijn van de dader – haar schoonbroer. Haar getuigenis is geen heldenverhaal, maar het relaas van een moedige vrouw die verzoening verkoos boven wraak.

Jan De Cock ontmoette wereldwijd nog meer opmerkelijke ‘gewone’ mensen, die er als slachtoffer of nabestaande van een misdaad toch in slaagden zich met de daders te verzoenen. In zijn boek Hotel Pardon brengt hij verslag uit; als bezieler van Within-Without-Walls bouwt hij aan dialoog tussen gevangenen, slachtoffers en andere burgers in de maatschappij. In Langemark zal hij pleiten om de moeilijke, maar heilzame weg van verzoening aan te durven.

Ook Oona Wyns, Jongerenambassadeur voor de Vrede, zal er op 8 november bij zijn. Ze liet zich opmerken met een facebookcampagne tegen pesten, na de zelfdoding van een 13-jarige jongen. Oona neemt een rol op in het verzoeningsspel en roept tijdens de vredeswake op tot engagement.

Breekbaar

Dat verzoening niet alleen een zaak is van twee verschillende partijen, daar zijn jongeren zich sterk van bewust. Sommigen worstelen met hun geaardheid, anderen met emotionele en psychische problemen. Heel wat mensen zien zich ook voor de opgave geplaatst zich te verzoenen met de gevolgen van hun daden die ze al dan niet gewild hebben, zoals bij een verkeersongeval. De weg naar aanvaarding en het vinden van hoop en toekomst, is meestal een moeizame weg. Ook dat komt in beeld tijdens de verzoeningsdag in Langemark.

Voor de muziek zorgen op 8 november de Poperingse jongerengroep Klimdraad en de hiphoppers van Tix & Flea. Die laatste componeerden een speciale song, waarin ze het thema ‘verzoening’ heel breekbaar, maar overtuigend stem geven.

Praktisch
  • Jongeren vanaf 14 jaar zijn welkom vanaf 9.30 u. in OC Den Tap, Klerkenstraat 37; daar start om 10 u. het grote verZOENingsspel. Vooraf inschrijven via www.wakkervoorvrede.be.
  • In de Vrije Basisschool, Zonnebekestraat 27, staan om 10.30 u. ontmoetingen op het programma met Hilde Van Geel en met Jan De Cock en de jongeren van The Parents Circle. Vrij toegankelijk voor iedereen, onthaal vanaf 10 u. Graag aanmelden via info@vredeswakeslangemark.be.
  • De vredeswake ‘VerZOEN je, maak VREDE waar’ start om 15 u. in de Sint-Pauluskerk (sing-in vanaf 14.30 u.; einde voorzien om 16.30 u.). De toegang is gratis. Iedereen is welkom.
  • Na de wake is er gelegenheid tot ontmoeting in OC Den Tap, Klerkenstraat 37.
Meer informatie is te vinden op www.wakkervoorvrede.be. Wie dat wenst, kan daar ook intekenen op de nieuwsbrief. Contact: info@vredeswakeslangemark.be, 0474/689.460.