Onthulling Christmas Truce standbeeld
04 December 2015 - Mesen - Bron: Stad Mesen
Op 25 december 1914 vond in en rond Mesen een kerstbestand plaats, waarbij Britse en Duitse troepen hun loopgraven verlieten, samen kerstdag vierden en geschenken uitwisselden.  Er werd ook een voetbalwedstrijd georganiseerd.  Heel even was er een beetje vrede in de gruwel van de oorlog en zwegen de wapens.

Een groep rond kunstenaar Andrew Edwards kwam met het voorstel om een bronzen standbeeld op te richten van de “Christmas Truce” waarbij een Britse en Duitse soldaat elkaar de hand reiken terwijl een voetbal aan hun voeten ligt. Er werd door de kunstenaars uit Liverpool een kunststof model van het standbeeld gemaakt, met de bedoeling dat het beeld een rondreis zou maken door Europa alvorens zijn definitieve bestemming te krijgen in een bronzen versie.  Het werd voor het eerst aan het publiek voorgesteld tijdens de voetbalwedstrijd van Stoke City tegen Chelsea.

Het standbeeld was in de kerstperiode 2014 in Mesen, waar het werd tentoongesteld op de kiosk. 



Toen werd beloofd dat – mits voldoende financiële middelen – het standbeeld in een brons op ware grootte zou worden geschonken aan de stad Mesen. Na Kerstmis vertrok het beeld naar Ieper (onder de Menenpoort) om vervolgens meerdere bestemmingen aan te doen in Europa.

Op 7 juni 2015 zou het beeld zijn Europese rondreis eindigen in Dublin ter gelegenheid van de internationale voetbalwedstrijd tussen Ierland en Engeland.  Jammer genoeg werd enkele weken voor de wedstrijd beslist dat het niet aangewezen was om het standbeeld op deze wedstrijd te etaleren, enerzijds omdat het Duitse aspect van de symboliek ontbrak, en gelet op de supportersrellen die de vorige wedstrijd tussen Ierland en Engeland (20 jaar geleden) had veroorzaakt.

De voetbalwedstrijd tussen Ierland en Engeland ging door precies op de verjaardag van de Slag om Mesen.  In het programmaboekje bij de voetbalwedstrijd werd hiernaar verwezen. Het standbeeld was ook aanwezig op de Engelse “cup final” in het Wembley stadion eind mei 2015.

Op 4 augustus 2015 brachten de kunstenaar die het beeld ontworpen een werkbezoek aan Mesen. Op deze vergadering deelden zij mee dat ze definitief beslist hebben dat het standbeeld op ware grootte (3,7 meter lang en ± 2,5 meter hoog) wordt gemaakt in brons en zal geplaatst worden in de stad Mesen. Dit moment is nu aangebroken.

Het was voor de initiatiefnemers en de stad Mesen belangrijk dat de onthulling plaatsvindt in de kerstperiode, daarom is er beslist om op dinsdag 22 december 2015 om 14u dit standbeeld te onthullen.