Heuvelland maakt WOI-frontkaart
11 February 2016 - Heuvelland - Bron: Gemeente Heuvelland
Het landschap in Heuvelland is getekend door littekens uit WOI,WOII en de koude oorlog. Op de database van het VIOE (https://inventaris.onroerenderfgoed.be/woi) staan al deze WOI relicten kort omschreven, met foto en aanduiding van hun ligging. Sommige zijn nog goed zichtbaar in het landschap, een aantal liggen verscholen in het groen. Bunkers zijn hier een voorbeeld van. Andere zitten onder de grond, zoals de tunnels en dugouts die gelinkt zijn aan de ondergrondse oorlogsvoering. Deze inventaris bevat 157 sites en/of objecten. Een kort overzicht: 67 bunkers, 11 kraters, 1 loopgravenstelsel – Bayernwald , 3 pre-WO I objecten (o.a. de wijzerplaat aan de kerk van Kemmel), 1 betonnen brug, 4 ondergrondse installaties, 3 indrukken van loopgraven in het landschap, 1 waterput waar men paarden waste, 36 begraafplaatsen en 30 gedenktekens ( oa gedenkkruisen, -platen, -stenen of- tekens, en een boom…). 61 van deze relicten zijn als monument beschermd. 

De niet-geregistreerde kleinere objecten in het landschap zijn echter nog talrijker. Landbouwers maken, 100 jaar na deze oorlog, nog steeds gebruik van bunkerstenen om hun binnenkoer of de oprit naar hun akker te verstevigen. Hier en daar staan er nog ‘varkensstaarten’ als weideomheining om de prikkeldraad vast te houden. Ooit stonden deze in het niemandsland om de doorgang van de vijand te belemmeren. Jaarlijks haalt Dovo 250 ton niet ontplofte munitie bij particulieren op.

Al deze geregistreerde plekken werden door de Dienst Cultuur en Vrije Tijd van Heuvelland op kaart gezet. Waar zijn ze gelegen? Welke sites zijn toegankelijk? Wat is het verhaal achter de belangrijkste sites of monumenten? Waar liep de frontlijn en hoe is die tijdens de oorlog verschoven? De Eerste Wereldoorlog was een internationale oorlog die ervoor zorgde dat, in Heuvelland alleen al, soldaten uit minstens negen verschillende landen sneuvelden. Per land zetten we één soldaat in de kijker die symbool staat voor zijn lotgenoten. Hoe is hij in onze streek beland, waar heeft hij gevochten, hoe is hij gestorven, waar kwam hij vandaan… Hiervoor had de dienst contact met een aantal familieleden uit het buitenland.
 
Deze kaart is, bij aankoop van een ticket van Bayernwald of de commandobunker in de dienst toerisme, gratis te verkrijgen.